15 april 2010

Commune

Het Franse woord commune staat tegenwoordig voor de laagste indeling van de 65.447.374 inwoners van dit land (stand 1-1-2010). De gemeente dus, waarvan Frankrijk er 36.783 heeft. Commune stamt uit het latijn en betekent simpelweg gemeenschappelijk. In teksten uit de 12e eeuw komt het begrip al voor als beschrijving voor een dorp waar werk en oogst gedeeld werden.


Vòòr de Revolutie kende het koninkrijk meer dan 60.000 parochies als basis voor de administratieve indeling. In feite werd het land dus gerund door de kerk. Na de omwentelingen van eind 18e eeuw werd de pastoor in  41.000 kakelverse communes vervangen door een gekozen maire. Desondanks bleef zeker tot begin 20e eeuw op het platteland de kerkelijke structuur voor de bevolking maatgevend in het dagelijks bestaan, waarbij het slaan van de kerkklok 24 keer per dag zorgde voor de nodige zekerheid.

De hoogstgelegen commune is Saint-Veran (Hautes-Alpes) op 1950 m, Les Moëres (Nord) de laagste, hier en daar zelfs 4 m onder de zeespiegel. Met 0,0376 km² is Castelmoron-d’Albret (Gironde) de kleinste en Maripasoula in het overzeese Guyane met 18 360 km² de grootste.

Y (Somme) heeft de kleinste naam, maar voor de langste zijn drie gegeadigden met 38 letters: Saint-Remy-en-Bouzemont-Saint-Genest-et-Isson (Marne), Saint-Germain-de-Tallevende-la-Lande-Vaumont (Calvados) en Beaujeu-Saint-Vallier-Pierrejux-et-Quitteur (Haute-Saône).

De meest bizarre èn minst bevolkte gemeente is Rochefourchat (Drôme) met slechts één officiële inwoner, die er bovendien niet eens permanent verblijft. De andere zes huizen zijn tweede-woningen. Maar wel met echte conseil municipal van negen leden, inclusief burgemeester Jeanne Isoard.

Mairie geopend op vrijdag van 09.00 tot 12.00.

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage