18 december 2009

Kerst zonder?


De kans op een witte kerst speelt in Frankrijk niet zo'n grote rol. Het is vrijwel uitgesloten dat het héle land ooit onder een witte deken zal liggen. Dus kunnen we ons druk maken over andere zaken. Want er dreigt een serieuze kerst zonder....geld.

Vandaag zijn vakbonden namelijk in actie geschoten. Dit keer voor leden die met gepantserde auto's geldautomaten bevoorraden. Ze willen een betere financiële regeling voor de gevolgen van overvallen op geldauto's. En dat schijnt nogal toe te nemen. Doel van de gestaalde kaders is Frankrijk met kerst zonder geld te laten zitten. Grève dus. Vooral in het zuiden is de stakingsoproep goed opgevolgd, rond Parijs zou het allemaal wel meevallen.

Voor de zekerheid toch wat extra flappen in huis gehaald. Edoch, paniek blijkt niet nodig. De bankbaas vertelde dat het alleen gaat om de DAB, de Distributeur Automatique de Billets. Die staat bijvoorbeeld in winkels, op een parking of zomaar eenzaam ergens achter een boom.
Niet te verwarren met de GAB, de Guichet Automatique de Banque in de gevel van de lokale bank. De bankbaas zelf verzorgt het vullen en die werkt gewoon door. Pinnen dus. Bovendien heeft half Frankrijk een Carte Bleue en de andere helft betaalt nog steeds met het chequeboekje. Vandaar dat eindeloze wachten bij de super-kassa, maar dat terzijde.

Overigens weer een nieuw woord geleerd. De mensen die de DAB's vullen heten dabistes.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage