Noël 3
De kerstman is een Amerikaans bedenksel van eind 19e eeuw, met een groene mantel en een soort bezem als staf. Als Santa Claus pas wereldwijd bekend geworden door reclame van Coca-Cola (filmpje). Inclusief de rood witte outfit in de huisstijl. Voorgoed in de handen van de mammon beland. Zijn groene neefje is het laatst gesignaleerd in Australië.
De meeste versieringen rond kerst zijn van heidense oorsprong: Misschien een tegenvaller voor de gelovigen, maar ver voordat drie wijzen het oosten verlieten werden in de Germaanse nederzetingen klokken geluid of kransen opgehangen om geesten te verdrijven. Een spar werd opgetuigd als vruchtbaarheidssymbool om in de langste nacht de zonnewende te vieren. Het boze verdrijven en het nieuwe licht begroeten, was de boodschap. Ook toen al de decemberaanbiedingen van kaarsen.
Om het de barbaren makkelijk te maken over te stappen op het christendom bedacht de Romeinse keizer Constantijn de Grote in de vierde eeuw samen met zijn bisschoppen de geboorte van hun heiland maar te vieren op 25 december. Rond de Middellandse Zee, dus ook in Rome, werd traditioneel op die dag de zonnegod vereerd. Je kon dus van je geloof vallen en toch blijven feesten.
De katholieke kerk heeft eeuwen lang de kerstboom verdoemd vanwege de heidense wortels. Pas toen reformist Luther de boom aanprees als symbool voor de geboorte van het heilige kindje, ging ook Rome overstag. Eerst in de kerken, later verhuisde de spar naar de woonkamer. In Frankrijk nog steeds niet van harte, vaak komt het groen niet verder dan tuinhek of voorgevel.
Labels: Coca-Cola, Constantijn de Grote, Germanen, kerstmis, Kersttraditie, Luther
1 reacties:
Nou bedankt Luther! Dankzij jou zijn het nu topdagen bij Intratuin ha ha!
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage