5 oktober 2009

Neanderthal


2010 wordt het jaar van een wel heel bijzonder docudrama van de Franse filmer Jacques Malaterre, die daarvoor met bijna 170 acteurs en figuranten over de hele wereld trok. Mannen en vrouwen die werden geselecteerd om te overleven in barre omstandigheden. Geen riante studio’s of tropische stranden. Wel grotten ver weg van de beschaving, duizelingwekkende ravijnen, sneeuwvlaktes bij –30 graden. Als kleding een dunne dierenhuid en soms helemaal niets. Uren moeten staan om door grimeurs te worden veranderd in een Neanderthaler van 30.000 jaar geleden. Daarna op een sneeuwscooter naar de plek waar het moest gebeuren.

Bij de selectie werden de acteurs gewaarschuwd. “Je doet dit niet voor je eigen ego. Ik beloof je de hel en zelfs je eigen moeder zal je straks in de bioscoop niet herkennen,” waarschuwde Malaterre. Lange draaidagen in de Camargue temidden van duizenden muggen, op toendra’s in Oekraïne of besneeuwde hoogvlaktes van de Vercors of het Massif Central. Opnames waarbij vers vlees moest worden gegeten, desnoods twintig keer over voordat het er goed opstond. De acteurs waren soms zo uitgeput dat ze in hun caravan in slaap vielen met hun masker van latex en siliconen nog op.

Jacques Malaterre maakte eerder al bekroonde films over de prehistorie. Om het zo realistisch mogelijk vast te leggen werden de spelers getraind om menselijke gebaren af te leren. Films van apen werden als voorbeeld gebruikt. Acteur Craig Morris verbleef als voorbereiding zelfs een week in een kooi met bavianen. In de film zelf spelen dieren een belangrijke rol. Bisons, wolven, paarden en beren. Bijzonder was de zwaarste medewerker: een ijsbeer van 360 kilo en 2,20 m lang, de enige ter wereld die getraind is om voor camera te werken voor 30 pond zalm per dag.


AO, le dernier Neandertal
gaat op 31 maart 2010 in première. Malaterre belooft beelden “echter dan echt”.

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage