Alesia
Met de auto van Nederland naar het zuiden of omgekeerd kom je door de prachtige Bourgogne. Vergeet de autoroute, doe er een dagje langer over en ontdek prachtige plaatsjes in een groen glooiend landschap. Je kunt overal afstappen voor een rijke lunch of bourgondische nacht. Een mooie gelegenheid voor een bezoek aan de oudst beschreven plek met historische betekenis voor Frankrijk. Het dorpje Alise-Sainte-Reine in de Côte-d'Or, even ten zuidoosten van Montbard. Niet ver van legerplaats La Courtine waar veel Nederlandse soldaten ooit kennis maakten met wijn, wijf en gezang. Juist daar joeg in 52 vóór de jaartelling de Romeinse veldheer Julius Caesar definitief de barbaarse Germanen over de kling. Zodat de beschaving gered werd, althans voor een poosje.
Alise-Sainte-Reine heeft nauwelijks 700 inwoners, een museum, de wegwijzer naar het slagveld, de plek waar het gebeurde. Plus een bronzen Vercingétorix, de legendarische besnorde Germaanse hoofdman. Na ruim 2000 jaar nog steeds populair in deze streken. Natuurlijk doordat hij model stond voor die andere kleine held Asterix, ook een geducht tegenstander van Caesar.
De plek heette toen Alesia en dat weten we van Caesar zelf. Hij schreef namelijk het verslag van zijn Gallische oorlog in De Bello Gallico, het eerste geschrift waarin ook sprake is van wat nu Nederland heet.
Na vele veldtochten had Caesar de resterende Germaanse stammen teruggedrongen in het oppidum Alesia op de Mont Auxois. Een formidabele bult bij het huidige dorp. De Romeinse belegering en dagenlange strijd met grote verliezen dwongen Vercingétorix tot roemloze overgave.
"Caesar nam plaats op de schans, voor zijn kamp. Daar moesten de stamhoofden verschijnen. Men leverde Vercingétorix uit en gooide de wapens neer. Caesar hield twee stammen apart om te zien of hij deze weer voor zich kon winnen. Uit de rest van de krijgsgevangenen gaf hij er aan zijn hele leger één per man als buit."
Het betekende dat 40.000 Germanen als slaven naar Rome gingen. Caesar zelf voerde Vercingétorix mee in zijn overwinningsparade, voordat deze werd omgebracht. De winnaar kwam uiteindelijk zelf volgens goed Romeins gebruik door 23 dolksteken aan z'n eindje.
Labels: Bourgogne, Caesar, La Courtine, Vercingétorix
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage