30 september 2009

Toeristen

Begin oktober 1615, vroeg in de ochtend. Een felle herfststorm met zwarte luchten teistert de kust van de Provence. Bewoners van het kleine vissersdorpje Saint-Tropez zien plotseling vreemde silhouetten uit de duistere zee opdoemen. Drie schepen zoeken luwte in de kleine haven. Spaanse fregatten, die zich niet eerder aan deze kade hebben gemeld. Opwinding ontstaat wanneer de opvarenden in zicht komen. In het archief van de Bibliothèque Inguimbertine in Carpentras worden de getuigenissen van die dag bewaard. Op Antoine de Suffren seigneur de Saint-Tropez en zijn ega, die de bezoekers officieel hebben ontvangen, maken de vreemdelingen grote indruk gezien hun uitvoerige beschrijving.

De plotselinge verschijning van "kleine mannen met brede gezichten, bleek, hun neus platgeslagen en met grote neusgaten, diepliggende kleine ogen, hoge voorhoofden, zonder baard en ook nauwelijks haren op hun gezicht" zette het dorp op z'n kop. Ze aten met kleine stokjes die ze meegebracht hadden en "droegen altijd een groot zwaard of dolk bij zich zoals de vrouwen in ons dorp hun spinrokken"*.

Twee Spaanse monniken aan boord brachten uitkomst. Het bleek te gaan om hoog bezoek. Een Japanse samoerai die als ambassadeur met zijn uitgebreide gevolg op weg was naar paus Paulus V in Rome. Tsunenaga Hasekura was de naam en vrijwel zeker de eerste Japanner die voet op Franse bodem heeft gezet. In Rome heeft schilder Claude Deruet nog een portret van hem gemaakt, mèt zwaard. De samoerai hangt daar nu in het museum Galerie Borghèse.

Het dorp ontving de gasten met alle égards. In afwachting van beter weer werd onderdak gevonden bij de adellijke weduwe Coste. Dorpelingen vergaapten zich dagenlang aan de vreemdelingen. De meeste indruk maakten de zakdoeken van Chinees zijdepapier "die nooit twee keer gebruikt werden maar direct op straat gegooid". Een verspilling waarvoor het dorp te hoop liep, het wegwerptijdperk was nog ver weg. Om elk gebruikt exemplaar werd gevochten "vooral die van de ambassadeur die aan de randen versierd waren met vignetten".

Helaas vertrok de diplomatieke vloot al na drie dagen, nagekeken door een massa volk op de kade. Niemand was zich waarschijnlijk bewust van de historische betekenis van de allereerste toeristen die langs kwamen. Saint-Tropez is er nooit meer vanaf gekomen.

* spinrok: stok waarop materiaal werd gestoken om te spinnen

Je remercie Lionel Crooson

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage