23 mei 2008

Pavillon Bleu

Een schoon strand en water zonder troep zijn straks, wanneer de massale volksverhuizing weer miljoenen warme lijven naar het zuiden doet golven, belangrijke argumenten om een vakantieplek op de TomTom in te toetsen. Navigatiesystemen met zeetemperatuur, kwaliteit van zand en water of de prijs van een pression zijn echter nog niet voorhanden. En afgaan op wat vrienden je aanbevelen levert info die meestal vele maanden oud is en gekleurd door zoete herinneringen aan mooie zomeravonden en dito wijn.

Maar wees gerust, Internet biedt actuele uitkomst om de temperatuur te weten van je favoriete baai langs de Côte d'Azur, het gigantische strand aan de Atlantische kusten van de Vendée of dat geheime piepkleine strookje zand in Bretagne. Zeewater in Frankrijk, België, Nederland en een klein stukje Italië kun je hier vinden.

Ook Frankrijk kent een kwaliteitssysteem voor badplaatsen en stranden. Elk jaar verschijnt een nieuwe lijst waarop de locaties voorkomen die het in 1985 ingestelde ecolabel Pavillon Bleu hebben verdiend. Niet alleen aan de kusten, maar ook de meren, rivieren en kleinere watersportplekken komen aan bod. Alles gecontroleerd door speurneuzen van het Office français de la Fondation pour l'éducation à l'environnement en Europe (in Parijs zijn ze wild van lange namen want dat levert weer mooie afkortingen).

Dit jaar wel weer een smetje op de lijst, want voor het derde achtereenvolgende jaar zijn er meer afvallers dan nieuwe vermeldingen. 2008 moet het doen met 78 plaatsen en 242 stranden waar men voldoende zorgt voor duurzame maatregelen om recreatie en natuur in balans te houden. De meeste gemeenten met het gewilde logo vind je in de Languedoc-Roussillon, waar zelfs vier plaatsen zijn die al voor de twintigste keer in de prijzen vallen: Narbonne (Aude), La Grande Motte (Hérault), Portiragnes (Hérault) en Port Barcarès (Pyrénées-Orientales). In de rest van Frankrijk delen slechts La Turballe (Loire-Atlantique) en Saint-Hilaire de-Riez (Vendée) in deze eer.
La Grande Motte - Hérault

Om op de lijst te blijven moet worden voldaan aan een aantal criteria die zorgen voor de veiligheid van de badgast in relatie tot het milieu. Dus veel aandacht voor vervuiling, afvalverwerking, risicobeheersing en informatie aan het publiek.
Wil je zonder risico badderen en kuiltjes graven, klik dan naar de speciale site van Google Earth met alle Franse plekken waar je uit de kleren kunt zonder onder puisten, open wonden of schrijnende uitslag te geraken.

Zonnebrand en katers niet inbegrepen.

Heb je nog geen Google Earth dan kun je dat hier downloaden

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage