24 mei 2008

Jean Nouvel

De belangrijkste prijs voor internationale architectuur is de in 1979 ingestelde Pritzker Architecture Prize, gesponsord door de Amerikaanse Hyatt Foundation. Het is het speeltje van de schatrijke Thomas J. Pritzker uit Chicago, goed voor 2,3 miljard dollar. Die komen vooral uit de erfenis van grootvader Abram, die zijn fortuin ondermeer vergaarde met de ruim 200 Hyatt-hotels in de hele wereld. Ondanks die dikke portemonnee staat kleinzoon Thomas slechts op de 133e plek in de top-400 van rijkste Amerikanen. In dat clubje is het gewoonte via een stichting wat geld aan goede doelen of prestigieuze prijzen te besteden, lekker aftrekbaar dus het valt wel mee. Elk jaar trekt Thomas dus ook voor zijn eigen prijs 100.000 dollar uit de knip om een internationale architect even in het zonnetje te zetten.

In 2000 was de Nederlandse architect Rem Koolhaas laureaat van de Pritzker Prize, bedoeld voor zijn gehele oeuvre. Koolhaas is in Nederland vooral bekend door het ontwerp van de uitbreiding van de Tweede Kamer in Den Haag. In het buitenland bouwde hij ondermeer het Guggenheim Museum in Las Vegas en het nieuwe hoofdkwartier van CCTV (boven), de Chinese televisie in Beijing, dat juist voor de komende Olympische Spelen gereed is.

Frankrijk kent inmiddels twee winnaars. Na Christian de Portzamparc in 1994, gevierd voor zijn Cité de la Musique in het Parijse Parc de La Villette (maakte ook de Citadel in Almere), is dit jaar Jean Nouvel de gelukkige. Deze 63-jarige architect heeft ruim 200 projecten gerealiseerd, geeft leiding aan een atelier in Parijs waar tientallen mensen uit de hele wereld met hem samen werken en gaat ook de komende jaren een aantal grote werken uitvoeren. Kenmerk van zijn stijl is het verzet tegen het generieke en de zoektocht naar het specifieke.

Uit zijn portefeuille van gerealiseerde bouwwerken springt een aantal naar voren door uitzonderlijke vormen.














De kogelvormige Torre Agbar in Barcelona, een toren als een fallus met kleuren van zuurtjes, en een roestige monolith voor een expo in Zwitserland tonen uitersten in zijn ontwerpen. Heel dicht bij het imago van de opdrachtgevers bleef het beroemde Institut du Monde Arabe in Parijs.

De jury van de Pritzker prijs prees Nouvel dan ook voor zijn durf en uitdagende nieuwe ideeën, los van bestaande normen, en zijn verkenning van de grenzen van architectuur in creatieve experimenten. Voila.
In de komende jaren moet dat allemaal zichtbaar zijn in een dependance van het Louvre in het Arabische sjeikdom Abu Dabi, een concertzaal in Kopenhagen, een toren van 75 verdiepingen naast het Museum of Modern Art in Manhattan en een nieuwe Philharmonie de Paris.
Werk zat dus.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage