11 januari 2008

Kenteken

Sinds september 1901 heeft elke Franse auto een kenteken, makkelijk bij ongelukken en je kon altijd zien waar de vreemde reiziger vandaan kwam. Ruim honderd jaar later loopt Frankrijk te hoop tegen een besluit om dat in 2009 af te schaffen. Dat gaat gepaard met een golf van regionaal nationalisme, want het nummer van het departement op de plaque d'immatriculation verdwijnt. Ook jammer voor Nederlandse gezinnetjes op doorreis naar de camping. Jarenlang kon je de achterbank rustig houden met het kentekenspel: wie heeft aan het einde van de rit de meeste departementen verzameld? Tikkie moeilijker was 't om ook nog de namen te raden die er bij hoorden.

Vanaf 1 jnuari 2009 krijgen nieuwe Franse auto's een nummer dat niets meer zegt over het adres van de eigenaar en dat het hele leven van de voiture hetzelfde blijft. Zoals in NL dus. Bestaande voertuigen krijgen pas nieuwe platen wanneer er iets op de carte grise wijzigt (verkoop, inruil, adreswijziging). Voor en achter reflecterend wit, dus het bekende geel achterop verdwijnt ook. De nieuwe kentekens krijgen een opvolgende code, zoals in dit voorbeeld met nog een foute kleur.

Langzamerhand krijgen de Fransen in de gaten dat een stukje mobiel erfgoed dreigt te verdwijnen. Dus nemen de opstandige ingezonden brieven in kranten toe. De eerste actiegroepen zijn op internet en les elus, democratisch gekozen leden van uiteenlopende snit, beginnen zich te roeren. 64% van de bevolking is het niet met de nieuwe maatregel eens, meldt een peiling. Het departement Pas-de-Calais geeft een officieel persbericht uit, noemt het kenteken een deel van hun cultuur en lanceert de campagne "le 62 c'est nous". In Ardèche, Ain, Gironde en Loir-et-Cher zijn moties aangenomen die hardstikke tegen zijn. Haut-Vienne schrijft boze brieven naar Parijs en in Aude wordt de prefect belaagd.

Parijs heeft wel een oplossing voor het probleem. Op de platen komt, behalve het bekende logo van Europa met de F, aan de ander kant een open plek. Wat daarop komt zal minister Michèle Alliot-Marie, die er over gaat, eigenlijk een saucisse wezen. Sommige departementen en regio's zijn in de weer met een eigen plaatje om de maagdelijke opening te vullen. Je mag het ook leeglaten of een sticker opplakken. Jachtterrein voor creatieven, grappenmakers, supermarkten, sekslijnen, religieuze broederschappen of erger. De eigenaar beslist, voorlopig...

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage