Dior
16 december 1946, een ochtend aan de de Parijse Avenue Montaigne. De statige huisdeur op nummer 30 heeft een nieuw naamplaatje: Maison de Couture Dior. De 41-jarige ontwerper Christian Dior gaat daar aan de slag voor zijn eerste eigen modecollectie. Betaald door textielmagnaat en paardenfokker Marcel Boussac. Op 12 februari '47 gaat dezelfde deur open voor goed geklede dames uit de hogere salarisgroepen. Blasé op zoek naar chic vertier, zich niet bewust van het historisch moment waarvan ze getuige zullen zijn. Dior verandert in één dag het modebeeld. Ronde schouders, slanke taille en daaronder een 'golf van stof' zullen de kranten schrijven. Het Amerikaanse modeblad Harper's Bazaar noemt het new-look en vanuit de Avenue Montaigne verovert Dior in korte tijd de hele wereld. Hij is 'm nooit meer kwijt geraakt.
Geboren in 1905 in het Normandische Granville, vader fabrikant van chemisch allerlei. Christian studeert op verzoek van zijn ouders politieke wetenschappen in Parijs, verdiept zich in architectuur en schetst voor z'n plezier kleding. De politiek laat hij schieten, kiest voor de kunst en opent een galerie waar hij zelfs Picasso verkoopt. Wanneer pa failliet gaat moet hij de handel sluiten. Als modetekenaar voor Figaro maakt hij kennis met die wereld, werkt samen met Pierre Balmain voor een modehuis tot Boussac hem de grote sprong laat maken. De wereld was in zes oorlogsjaren afgezakt naar een éénvormige crisismode die bepaald werd door gebrek aan alles. Maar in 1946 kan het weer. Voluptueuze lijnen, ronde vrouwelijke vormen, wespentaille, het komt aan als een donderslag.
Door Dior is Parijs in korte tijd weer hèt centrum van de haute couture. Hij is ook de man die jarenlang de roklengte bepaalt. Maar op zijn top, in oktober 1957, overlijdt hij plotseling tijdens een bezoek aan de Italiaanse badplaats Montecatini. De oorzaak leidt jarenlang tot speculaties. Gestikt in een visgraat of een hartstilstand tijdens een spelletje kaart waren de meest gehoorde. Tot zijn Parijse bewonderaar en societyfiguur Alexis von Rosenberg Baron de Rédé in zijn memoires onthult dat Christian het leven liet tijdens een krachtenslopende sexuele uitspatting met twee jonge jongens...
Leerling Yves Saint Laurent volgt hem op en sinds 1997 is de Spaans-Britse John Galliano artistiek leider van het Huis Dior.
Nu een etablissement met wereldwijd 60.000 medewerkers en een omzet van (2006) ruim € 16 miljard. Haut couture, wijnen en gedestilleerd, confectie en lederwaren, parfums en cosmetica, horloges en juwelen, modeproducten en brillen, en alles nog vanuit de Avenue Montaigne.
Labels: Christian Dior, haute couture, new look, Yves Saint Laurent
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage