Belletjes

Wil je toch een grote broek aantrekken en niet met een kater thuiskomen vòòr het drinken, let dan goed op het etiket. Een echte champagne vermeldt daarop: merk en naam van de wijnmaker (élaborateur); de plaats; het type (dosage) als brut, demi-sec of sec; het jaar van de oogst (hoeft niet bij een assemblage); grand cru uit 17 bijzondere communes of premier cru voor een vijftigtal andere dorpen; alcoholpercentage en inhoud. Verplicht is één van volgende afkortingen die de aard van het champagnehuis aangeeft: NM, RM, CM, MA, RC, SR of ND, gevolgd door een cijfercode. Op het etiket staat altijd CHAMPAGNE en nooit de aanduiding Apellation Contrôlée of varianten daarvan.

Mocht je de boot toch willen houden, dan zijn er uitstekende alternatieven die gemaakt worden volgens de méthode champenoise. Bruisende verzamelnamen als effervescent, vins mousseux, méthode traditionelle of méthode ancestrale, het mag allemaal. In feite geen verschil met Reims en omstreken, alleen de beschermde naam Champagne mag er niet op. In 2006 was bijna 62% van de bulles geen champagne.

Je vergeet Reims en denkt alleen nog aan je boot. Want alles is dik onder de € 10!
A la votre...
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage