10 januari 2008

Belletjes

Nu er dagelijks steenrijke Russen bijkomen is de Franse champagne onbetaalbaar aan 't worden. Zelfs obscure etiketten, van druifjes die toch echt in de beroemde vignes rond Reims en Epernay met de hand geplukt zijn, staan in het schap voor minstens 20 euro. Grote namen worden achter glas en slot gezet, net als kaviaar en truffels. De van zichzelf al oude weduwe Clicquot mocht je met Kerst voor € 56 aan de lippen zetten, een echte oude Bollinger deed € 75, de Taitinger net als de Pommery nog een tientje meer en voor een doosje Piper-Heidsieck moet je echt de boot verkopen...

Wil je toch een grote broek aantrekken en niet met een kater thuiskomen vòòr het drinken, let dan goed op het etiket. Een echte champagne vermeldt daarop: merk en naam van de wijnmaker (élaborateur); de plaats; het type (dosage) als brut, demi-sec of sec; het jaar van de oogst (hoeft niet bij een assemblage); grand cru uit 17 bijzondere communes of premier cru voor een vijftigtal andere dorpen; alcoholpercentage en inhoud. Verplicht is één van volgende afkortingen die de aard van het champagnehuis aangeeft: NM, RM, CM, MA, RC, SR of ND, gevolgd door een cijfercode. Op het etiket staat altijd CHAMPAGNE en nooit de aanduiding Apellation Contrôlée of varianten daarvan.


Mocht je de boot toch willen houden, dan zijn er uitstekende alternatieven die gemaakt worden volgens de méthode champenoise. Bruisende verzamelnamen als effervescent, vins mousseux, méthode traditionelle of méthode ancestrale, het mag allemaal. In feite geen verschil met Reims en omstreken, alleen de beschermde naam Champagne mag er niet op. In 2006 was bijna 62% van de bulles geen champagne.
De grootste golf van uitstekende belletjes komt uit het noordoosten, de Crément d'Alsace van de bekende Elzasser druivenrassen. Jaarlijks 26 miljoen flessen. Ook de Loire (chenin) en Bourgogne (chardonnay) produceren een Crément en in Limoux levert de exclusieve mauzacdruif de voortreffelijke Blanquette. Probeer een Clairette de Die, één van de oudste mousserende wijnen met veel muscat, of het droge broertje Crément.
Je vergeet Reims en denkt alleen nog aan je boot. Want alles is dik onder de € 10!

A la votre...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage