5 september 2007

Été 2007

Net als de wijnoogst komt ook de zomer 2007 niet denderend aan z'n eind. De toeristische balans: somber en matig maar niet catastrofaal. Fransen hebben een instituut voor van alles, dus ook voor het toerisme. Het Cabinet Protourisme becijfert dat het aantal nachten 4% minder was dan het jaar ervoor. Da's even schrikken. Mais non, we zijn geen nachten kwijt geraakt. Dit is jargon om het aantal overnachtingen te meten. En dat zegt weer alles over ja of nee een goede zomer.
De bergen verloren 10%, het platteland 6%. Begin juli leek het nog goed te gaan, daarna zakte de boel in. Uitzondering was de zuidoost-hoek, bij ons dus. 13 miljoen bleekscheten kwamen hier langs, een paar daarvan ook bij ons. Vooral meer buitenlanders. Het klimaat, denk je dan. Hoef je niet te onderzoeken.
De hotels in augustus nog wel een beetje vol, meldt de Union Nationale des Industries Hôtelières. Het noorden en Bretagne redelijk droef. Er werd niet genoeg gegeten en gedronken en de euros bleven dans la poche. Troosteloze gelagkamers dus.
Op de campings 5% minder haringen. In het noorden kon je een kanon afschieten, in de Midi weer hutje mutje. Tent is geen trend. Mobilhomes, stacaravans en huisjes is de toekomst. Korte vakanties en reserveren op het laatste moment.

De stad dus! Paris spreekt van een excellente année. Bordeaux idem, sinds kort geklasseerd als werelderfgoed door de Unesco. Strasbourg profiteerde van de nieuwe TGV-lijn. Zelfs kleinere steden in Bretagne zijn blij. Steeds meer volk trekt ook naar festivals en pretparken. 600.000 in Lorient voor de folkloristische tiendaagse Interceltique. Marineland in Antibes plus 18%, Futuroscope in Poitiers 15% meer. Een keuze voor groot, massaal en lekker op elkaar.

Van de vreemdelingen scoorden de Britten voor het tweede jaar het best. Duitsers goede tweede, daarna wij dus. Belgen, Italianen en Spanjaarden maken de top-zes vol. De beste klanten waren weer Amerikaans. 150 euro per Yank per dag is niks. 2% van het totaal aantal buitenlanders, maar wel goed voor 20% van de omzet! Ze verlangen wel meer en meer kwaliteit. De hotelbranche heeft er een speciale categorie voor: 4 etoiles supérieurs. Van Protourisme mogen ze blijven komen. Sturen ze Sarkozy elk jaar die kant op als goedmakertje.

Conclusie: Frankrijk nog steeds de grootste toeristische trekpleister ter wereld, maar moet wel scherp blijven. Dus organiseren we vanaf overmorgen de Coupe du Monde de Rugby. 350.00 supporters komen eraan en ze brengen 1,5 miljard euros mee. Zegt Protourisme...

1 reacties:

Op 6 september 2007 om 22:15 , Anonymous Anoniem zei...

Hey Dick en Janny,

Ik kan me niet herinneren wanneer wij elkaar voor het laatst gezien hebben...jeetje!
Inmiddels vele jaren verder en kinderen/kleinkinderen aan alle kanten.
Zondagmiddag 30 september geven Friso en ik een feest in Donkerbroek...ik zal jullie en Fredi en Sandra een uitnodiging sturen, al snap ik dat Aigremont niet om de hoek ligt ;-)

Maar, en daarom dit berichtje, is het zo leuk om over jullie te lezen en het leven daar.

Hopelijk eens tot ziens, waar dan ook. Ik denk regelmatig terug aan de etentjes over en weer in Basse en Donkerbroek... :-)

ciao
Iris

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage