19 mei 2010

Flaubert

De droevige lotgevallen van boerendochter Emma Rouault zijn in de loop der jaren meer dan tien keer verfimd. Misschien wel het meest bekeken lijkt de tv-versie met de Britse actrice Frances O'Connor (links). Het verhaal over een dweperig meiske, gevormd door een jeugd in het klooster en romannetjes van het type boeketreeks of hoe dat in die tijd heette. Ze valt in de armen van plattelandsdokter Charles Bovary. Niet bepaald de prins op het witte paard. De werkelijkheid lijkt niet op de illusies uit haar dromen. Na een verkwistend leven, twee minnaars en een vaasje arsenicum is het verhaal uit.
De schrijver van Madame Bovary heeft er nooit een cent voor gekregen. Hij verliet in 1880 dit ondermaanse, zich niet bewust dat de halve wereld 120 jaar later zijn geesteskind zo langzamerhand kan dromen.

Voor de Fransen is het eerste echte boek van artsenzoon Gustave Flaubert nog steeds wereldliteratuur. In 1821 in Rouen geboren, een luie scholier en een nog luiere student. Rechtenstudie naar de vaantjes, een mislukte vrijerij met een dichteres, wat niet uitgegeven verhalen en dan maar met een vriend op reis. Griekenland en Egypte leveren de inspiratie voor zijn grote realistische roman. Een scherp portret van de lege en middelmatige leefstijl van de Franse bourgeoisie midden 19e eeuw. Hij doet er zes jaar over en vanaf 1857 wordt 't in afleveringen geplaatst door het literaire magazine Revue de Paris.
Uitgever Du Camp schrapt wel een passage die een kijkje geeft in het 'immorele' buitenechtelijk gedoe van Madame B. tijdens een ritje in een huurrijtuig. Het levert hem een pissige protestbrief van Flaubert op.

Er volgen meer boeken waarvoor de inmiddels beroemde schrijver minutieus onderzoek verricht. Zo bezoekt hij uitgebreid Noord-Afrika voor Salammbô over de Punische oorlog en Carthago. Zijn reizen, zeker die in het Midden-Oosten, hebben zijn wereldbeeld sterk beïnvloed.

Opmerkelijk is zijn citaat over de islam: 'Ik eis in naam der mensheid dat de Zwarte steen verbrijzeld, het gruis ervan in de wind verstrooid, dat Mekka verwoest en het graf van Mohammed onteerd wordt. Dàt is de manier om het Fanatisme te ontmoedigen'.

Welke politicus zou zich hier in herkennen...?

Labels: , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage