30 juli 2007

Autoroute

Komkommertijd. Frankrijk is sinds dit weekend op vakantie. Dus heel veel non-nieuws op radio, tv en vooral in de regionale krant. Die moet namelijk elke dag, ook op zondag, weer vol. De samedi noir met 500 km file op de autoroute zuid van Lyon is een dankbaar onderwerp. Deskundigen aan het woord dat het vorig jaar erger was, hoe het beter kan, maar dat Frankrijk niet wil luisteren. Juist op die ene zaterdag met miljoenen naar de Méditerranée en over 3 weken allemaal tegelijk weer terug.

Radio Trafic geeft 24 uur per dag alle droefenis plus vrolijke muziek door aan de file. Leuk om af en toe te luisteren thuis op het terras. Leed van anderen kan amuseren. Zoals de bejaarde dame die in peignoir ontredderd werd aangetroffen op een parkeerplaats. Had al rijdend liggen slapen in de caravan die door schoonzoon werd getrokken. Zij zag haar kans schoon om een luchtje te scheppen toen hij pipi moest, maar de schat vergat 't te zeggen. Schoonzoon én caravan weg.

Twee zwaarbepakte NL wielrijders tussen Béziers en Narbonne niet-begrijpend van de A9 geplukt. Vonden het een prima fietspad. Kinderrijke oosteuropese familie picknickend op de vluchtstrook met batterij koelboxen en de (overreden?) kip al op het roostertje. Busje met Marokkaans kenteken treurig klem in de péage. Op de rommelmarkt aangeschafte huisraad voor oma in Marakkech paste wel op het dak maar niet onder het poortje van de tol. Groepje soldaten die hun commandant plus voertuig in de verte zagen verdwijnen en vervolgens de restauratie op de parking verbouwden.

Vorige week haalde een Belgisch echtpaar zelfs de voorpagina. Voorbij Nîmes efkes naar het privaat. Dochter van tien in diepe slaap op de achterbank. Na grote en kleine boodschap weer volgas zuidwaarts. Je raadt 't al. Elke 5 minuten meldde Radio Trafic dat het arme meske nog steeds op de parking zat te wenen. Maar vake en make natuurlijk niet op de zender afgestemd. De politie wist hen nog net voor de Spaanse grens aan de kant te krijgen, al 200 kilometer verder. En colère dat ze het hele stuk weer terug moesten.

Voorlopig hoogtepunt: een olifant midden in de nacht eenzaam op een parking bij Reims. Had met slurf en slimheid zijn rijdend onderkomen verlaten, kennelijk zat van zijn eigen lucht. Niemand van het circus had het gemerkt.
Ook Belgen zo te zien...!

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage