21 februari 2010

Via Domitia

Soms stuit je in de Languedoc op een verwijzing naar de Via Domitia. Een route naar zuidelijke streken, lang voordat deltabewoners in de lage landen ook maar de geringste notie hadden van een route de soleil, laat staan van de ANWB. Een Romeinse heirbaan, dus vooral gebruikt door legioenen uit Rome om zich van vijand naar vijand te spoeden. De aanleg van het antieke keienpad begon in 118 vC op initiatief van proconsul Gnaeus Domitius Ahenobarbus, een soort Camiel Eurlings avant la lettre.

... Romeinse brug in de Via Domitia bij St.Thibéry (Hérault)...

Gnaeus had aan den lijve ondervonden wat het betekende om buiten gebaande paden met soldaten op pad te gaan. Een paar jaar eerder moest hij namelijk door ruig terrein op de Gallische stam Allobroges af. Om toch redelijk door het struweel te kunnen optrekken gebruikte hij olifanten als transportmiddel. Zowat in de buurt van het huidige Bédarrides aan de Rhône lukte ’t desondanks de Kelten in de pan te hakken.
Na dit militaire succes paradeerde hij als held door zijn provincia, pompeus op een olifant gezeten en met zijn legioenen in het kielzog. Net zo blij met zichzelf als Eurlings, maar dat terzijde...

Vanaf het noorden van Italië liep de Via Domitia richting Spanje. Uit de Povlakte via de Mont Genèvre langs steden als Brigantio (Briançon), Vapincum (Gap), Segusturo (Sisteron), Cabellion (Cavaillon), Nemausus (Nîmes) en Baeteria (Béziers) een rechtstreekse verbinding met Narbo (Narbonne). Daar kon je verder via Ruscino (Roussillon) naar de Costa’s of je nam de afslag op de Via Aquitania richting Atlantische Oceaan naar Burdigala (Bordeaux).
Meer nog dan de legioenen profiteerden handelaren van de Via Domitia, zodat een levendige economie ontstond tussen de door Romeinen veroverde gebieden.

De snelle verbinding langs doorgaans rechte wegen is nog steeds de blauwdruk voor het huidige wegennet. Hier en daar in het landschap zie je restanten van de keienweg nog terug, zoals bij de oppidum Ambrussum bij Lunel (foto). Maar de A9 van Orange naar de Spaanse grens, de drukste autoroute van Frankrijk, volgt vrijwel naadloos het oude spoor van de Romeinse legioenen.

Onderstaande Google-kaart laat zien waar je nog terecht kunt om legioensoldaatje te spelen.

(klik op de kaart voor een vergroting)

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage