16 februari 2010

Pureepers

Eigenlijk wilde Jean Mantelet, baas van een stempelfabriekje in Parijs, zijn vrouw even helpen om sneller aardappelpuree te maken. In 1932 knutselt hij dus in een oude steelpan een pers met een slinger en madame gaat uit haar dak. Jean wint met het apparaat prijzen op beurzen, bouwt varianten voor andere groenten en verkoopt er in het eerste jaar een miljoen van. Een grote stap voorwaarts is zijn eerste elektrische koffiemolen. Nog niet overtuigd van succes noemt hij het ding Moulin X, maar het blijkt de opmaat voor het latere merk Moulinex.

Om de productie groot aan te pakken koopt Mantelet in 1937 een leegstaande fabriek in Alençon (Normandie). De aanwezigheid van een vlijtig vrouwelijk potentieel aan personeel en handige marketing worden pijlers van een van de grootste Franse producenten van huishoudelijke apparaten. Met de slogan Moulinex libère la femme en drie nieuwe producten per jaar komt het bedrijf vrijwel elk Frans huishouden binnen. Koffiezetter, sinaasappelpers, electrisch broodmes, blikopener of magnetron, je kon niet om Moulinex heen.

Maar wanneer Jean Mantelet in 1991 overlijdt, raken zijn opvolgers in de problemen. Aankoop van het Duitse merk Krups voor 440 miljoen francs is een brug te ver en na wat heen en weer geschuif is in oktober 2001 concurrent SEB eigenaar van het merk Moulinex. In hetzelfde jaar wordt de fabriek in Alençon gesloten, net als andere vestigingen.

Niet zonder slag of stoot overigens. Personeel in Cormelles-le-Royal (Calvados) dreigt een bedrijfspand op te blazen en in Alençon zelf vallen gewonden bij een bezetting. De emoties lopen hoog op en de altijd militante Franse vakbonden maken er een hete herfst van.

Het heeft niet geholpen, slechts het merk bleef bestaan.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage