Caesar
Twintig jaar wroeten in de modderige bodem van de Rhône bij Arles heeft fantastische historische schatten opgeleverd. Met voorlopig als meest waardevolle deze buste van de Romeinse dictator Gaius Julius Caesar. In de eerste eeuw voor onze jaartelling met voorsprong de machtigste man in Rome. Je kunt hem zelfs de ontdekker van Frankrijk noemen. Hij beschreef in De bello Gallico zijn veldtocht in het jaar 58 vC door wat toen Gallië heette, inclusief het onderwerpen van Germaanse stammen die hier elkaar al een paar eeuwen het leven zuur maakten.
Het gebeeldhouwde portret toont een oude man en is nogal afwijkend van de gebruikelijke beelden die van Caesar bestaan. Die werden allemaal na zijn leven gemaakt voor propaganda doeleinden, terwijl deze buste kort voor zijn dood gemaakt moet zijn. En waarschijnlijk juist vanwege de dramatische moord op hem (44 vC) in de Rhône gedumpt. Misschien uit angst om door zijn vijanden als volgeling van de eerste consul te worden gezien.
Caesar, wiens naam model stond voor de latere titel keizer, werd in de volkswijk Subura van Rome geboren. Zijn ouders waren verarmde patriciërs, maar dat belette hem niet een grote politieke carrière te maken. De uitspraak Veni vidi vici (Ik kwam, ik zag, ik overwon) spreekt boekdelen.
Buste en andere vondsten zijn tot 19 september 2010 te zien in het Muséé departemental Arles Antique.
Labels: Arles, Rhône, Romeinen, Veni vidi vici
2 reacties:
Hoi, Frederike heeft toevallig ook een stukje over Caesar op haar blog...........sinds 26 nov!
Boeiend...wie is Ria nu weer?
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage