22 december 2009

Chambord

Franse koningen hebben altijd een zwak gehad voor optrekjes in de Loirevallei. Om het koninklijk verpozen buiten Parijs zo aangenaam mogelijk te maken, trok een gigantische stoet personeel, soldaten, adviseurs, geneesheren en hielenlikkers mee naar de favoriete jachtgebieden aan de langste rivier van het land. Het ritselt er dan ook van de fraaiste landhuizen en kastelen.
Voor het nauwelijks omstreden mooiste en in ieder geval grootste kasteel moet je 14 km ten oosten van Blois zijn. Daar liet François I, zelf in Blois geboren, in 1519 de eerste spa in de grond steken voor het Château de Chambord. In het hart van het grootste aaneengesloten parkgebied van Europa (5441 ha) en omringd door een muur van 32 kilometer. Sinds 1392 eigendom van de adellijke familie d’Orléans en toen ruim een eeuw later hertog Louis koning werd  in bezit van de kroon.

In een bocht van het riviertje de Cosson, op een moerasachtig terrein, liet een tot nu toe onbekende bouwmeester 220.000 ton stenen aanrukken om 2000 arbeiders aan het werk te zetten. Vrijwel zeker heeft de grote renaissance kunstenaar Leonardo Da Vinci zijn stempel op het ontwerp gedrukt.Deze was door François I een paar jaar eerder uit Italië meegenomen om zijn laatste dagen te slijten in het nabijgelegen Amboise en overleed in het jaar dat de bouw startte. Vooral de beroemde dubbele wenteltrap zou zijn ontwerp geweest zijn.

Het kasteel, deel van het UNESCO werelderfgoed, rust op een plateau van kalkrots en de resten van een middeleeuwse vesting. Wanneer je alles wil zien heb je 156 meter gevel, 440 kamers, 77 trappen, 282 schoorstenen, 800 gebeeldhouwde kapitelen, 365 torens en 1036 ramen te doen.


Chambord deze week in winterdracht

François I is 32 jaar koning van Frankrijk geweest, maar heeft slechts 72 dagen in zijn kasteel Chambord vertoefd. Hij kwam er voor de jacht, maar heeft ongetwijfeld na herten en wilde zwijnen zijn kruit verschoten op talloze minnaressen. Eén van zijn lijfspreuken was immers ‘Une cour sans femmes, c’est comme un jardin sans fleurs’.

Labels: , , , ,

1 reacties:

Op 23 december 2009 om 10:56 , Anonymous Henri Bik zei...

Ja een prachtig kasteel en François was inderdaad een groot liefhebber van mooie dames, waaronder:
Françoise de Foix, comtesse de Châteaubriant; Anne de Pisseleu, duchesse d'Étampes; Madame Féron genaamd "la belle ferronière"; en de beroemdste: Claude de Rohan-Gié (echtgenote van Julien Clermont) die hij de titel van comtesse de Thoury verleende en wier wapen tevens in de decoraties van het chateau Chambord verwerkt werd.

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage