15 september 2007

12 wijnstokken

Heb je zin eigenaar te worden van een wijngaardje? Dat kan hier in buurt. En je hoeft echt niet een peperduur chateau te kopen. Steeds meer echte vignerons ontdekken dat buitenlanders kicken op het bezit van een rijtje wijnstokken. Ze leveren er een visitekaartje als propriétaire bij, een eigen etiket en je bent zelf een beetje wijnboer. Een nieuwe markt en dus moet je snel toehappen, want straks is de hype weer over.

Ook Hans Hürlimann en partner Christa Vogel zijn op die trein gestapt. Twee klassieke musici uit het Zwitserse Basel. 11 jaar geleden naar de Languedoc gekomen om van Mozart en Bach over te stappen op Grenache en Merlot. Ze kochten het Domaine Bourdic in Alignan-du-Vent, even ten westen van Pézenas in de Hérault. Ruim 50.000 wijnstokken en af en toe een vermelding in de wijnbijbel van Hachette. Zoals hun op eiken opgevoede Grenache, een Vin du Pays des Côtes de Thongue.


De Hürlimannetjes hebben samen met Britse en Nederlandse fans een club opgericht die de wijnstokken aan de man brengt. Voor 190 euro per jaar ben je eigenaar van twaalf vignes die je zelf mag uitzoeken. Wordt ’t die mooie grenache of val je voor een uitheemse naam als tempranillo. Liever een mooi uitzicht bij de zondagse picnic in ‘jouw’wijngaard? Alles kan. De club stuurt een nieuwsbrief hoe ’t gaat met jouw stokken, er is een weblog (Duits en Engels) en de kalender van de wijngaard wordt keurig bijgehouden.
Je mag zelf meehelpen plukken tijdens de vendange of aanwezig zijn bij de assemblage. Aan het eind van het jaar krijg je 12 flessen met een eigen etiket. Hans en Crista doen verder het werk en zelf heb je alleen maar fun, belooft de club.

Maar Domaine Bourdic doet meer. De internetsite is bijzonder informatief. Uitgebreide beschrijvingen van elke wijn. Het proces van wijn maken wordt (in ’t Frans) uitgelegd. Het klassieke duo heeft ook de muzikale achtergrond niet verloochend. Beroemd in de regio en zeker onder de liefhebbers is het Festival Bourdic. Dit jaar was het eind juli. Drie avonden klassieke muziek mèt dégustation et repas voor een klein prijsje. Wordt elk jaar herhaald en reserveren aanbevolen.

De wijnen van Hans en Crista worden ook in Nederland gewaardeerd. Zo staan ze al jaren op de kaart van ons favoriete restaurant Patijntje in Steenwijk. Vrienden Willem en Margrith Boerma (zelf een Zwitserse) komen één keer per jaar langs om met ons wijnen te proeven en nieuwe pareltjes voor de wijnkaart te zoeken. Domaine Bourdic was reisdoel van één van die bezoeken.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage