Fête votive
Sommige begrippen in het Frans zijn alleen te verklaren na enig spitwerk in oude geschriften. Neem het jaarlijkse zomerfeest dat hier in de Gard vanaf half juli in vrijwel alle dorpen wordt opgetuigd. Vast onderdeel, behalve uiteraard een gezamenlijke maaltijd en heel veel alcoholica, is de abrivado.
De meeste ongelukken gebeuren overigens met toeristen die een spannend plaatje willen schieten van 200 kilo rund op topsnelheid.
Zo’n feest heet een fête votive. Daar zit iets in van vote, een stem die bij verkiezingen wordt uitgebracht. Franse buren melden dan ook desgevraagd dat het te maken heeft met de gemeente, de burgemeester, raadsleden of verkiezingen. Want de de gemeente betaalt toch alles, nietwaar?
De herkomst is echter een gans andere en komt van het Latijnse votum: een plechtige gelofte afgelegd aan de goden voor het vervullen van een wens. Doorgaans feestelijk opgeluisterd, zie daar de link met vandaag. In oud-provencaals stond het woord vot voor een hemelse gelofte om een goede daad te doen. In de 16e eeuw vinden we vote terug als een wens of gebed, in de Languedoc kende men de vorm voto.
Sinds 1876 komt fête votive voor in officiële geschriften als viering van de naamdag van een patroonheilige, de saint van de plaatselijke katholieke parochie. Dat vrijwel niemand dat nog weet lijkt in een protestantse omgeving als de Gard redelijk verklaarbaar.
Overigens is het verschil tussen een gelofte aan de hemel en een belofte aan de kiezers niet zo groot. In beide gevallen bestaat gerede twijfel aan het resultaat.
Bonne fête!!
...merci au Manade des Oliviers
Labels: abrivado, fête votive, Gard, manade
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage