8 augustus 2011

Homokoppel

Misschien wel de meest besproken en beschreven homoseksuele relatie in Frankrijk begint op 24 september 1871. Op die dag vertrekt het 16-jarige wonderkind en dichter Arthur Rimbaud (rechts) uit zijn gehate geboortestad Charleville naar Parijs. Hij is uitgenodigd door zijn tien jaar oudere grote voorbeeld Paul Verlaine, die vijf jaar eerder opzien baarde met Chanson d’Automne. Nu nog een van de bekendste gedichten in de Franse taal. Een aantal regels werd zelfs gebruikt om de de Franse Maquis in 1944 te laten weten dat de invasie in Normandië op handen was.

Verlaine, als bohémien stevig alcoholist, is nog maar net getrouwd met Mathilde Mauté wanneer de jonge Rimbaud aanbelt. Die eerste ontmoeting krijgt grote gevolgen. De dichters worden verliefd op elkaar, Verlaine verlaat twee jaar later zijn vrouw en het homokoppel vertrekt naar België en Engeland. Ze werken er als leraar Frans, schrijven gedichten en offeren een fors deel van de opbrengst aan Bacchus. Beider drankzucht blijkt de opmaat voor een dramatisch einde van de heftige maar kortstondige relatie.

Begin juli 1873 probeert Verlaine in Brussel onder invloed van absint zijn minnaar te vermoorden. Arthur Rimbaud wordt door een kogel gewond aan de pols, meldt zich bij de politie en uit is de pret. De Franse pers stort zich wellustig op de affaire en het komt tot een proces. Hoewel Rimbaud even later zijn aanklacht intrekt, wordt Verlaine tot twee jaar veroordeeld, mede vanwege zijn seksuele geaardheid. Op 8 augustus, vandaag precies 138 jaar geleden, meldt Paul Verlaine zich onder grote belangstelling bij de gevangenispoort van het Belgische Mons.

Paul Verlaine (links) en Arthur Rimbaud naast hem
Schilderij van Henri Fantin-Latour 1872

* Trailerhet leven van Verlaine en Rimbaud is in 1995 door Agniesza Holland verfilmd in Total Eclipse

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage