15 augustus 2010

Gendarme

Eind 12e eeuw maakt Frankrijk kennis met de eerste gewapende en geuniformeerde lijfwacht als bescherming van koning Philippe Auguste. Deze sergents d’armes trekken met hem mee op de derde kruistocht en staan aan zijn zijde in de eerste ‘nationale’ veldslag bij Bouvines (1214), waar hun vorst de Duitse keizer in het zand laat bijten.
In 1439 vormt Charles VII uit deze lijfwacht een permanent koninklijk leger, bestaande uit boogschutters te voet en gewapende ruiters, de gens d’armes. Een eeuw later vinden we deze bereden compagnieën terug als Maréchaussée, die naast hun miltaire taken ook de struikroverij op de grands chemins bestrijden.

Tot de revolutie is de Maréchaussée, ingedeeld in regionale brigades, de feitelijke politie van het koninkrijk buiten de grote steden. Bij gebrek aan een eigen gewapende structuur kiezen de revolutionairen ervoor de Maréchaussée van het ancien régime te handhaven en op 16 februari 1791 worden de brigades bij wet omgedoopt tot Gendarmerie Nationale.

De 100.000 mannen en vrouwen van de hedendaagse gendarmerie beschermen niet allemaal het staatshoofd. Dat doen de 3200 specialisten van de Garde Républicaine. 
Die zorgen ook voor begeleiding en beveiliging van officiële buitenlandse bezoekers en zijn elke zomer uitgebreid in beeld wanneer zij de karavaan van de Tour de France veilig door het land voeren.
Meest in het oog springend blijft natuurlijk het ceremoniële deel van het werk in het Elysée.

Niet altijd zonder risico, blijkt...

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage