24 maart 2010

PMU

Wil je wat dieper wroeten in de Franse cultuur, dan kun je niet om paardenraces heen. Een nationale hobby met een enorme aanhang. Kijk alleen maar de 252 renbanen (50% van alle banen in Europa) waarop jaarlijks 17.000 races worden gehouden. Zijn Fransen dan zo dol op paarden? Welnee, zeker niet meer dan welke andere Europeaan ook. Het gaat niet zozeer om de edele viervoeters. Wel om de illusie dat je schatrijk kunt worden door op het juiste paard te wedden.

Je bent hier nooit verder dan een half uurtje van een plek waar je dat kunt doen. Verwacht er geen indringende geur van paardenmest of het geklapper van hoeven. Wel voornamelijk mannetjes, loerend naar een televisiescherm of naarstig studerend in de locale krant op de pagina met paardennieuws. Of liever nog de Paris-Turf, die alleen maar over de course bericht.

Gok mee bij één van de ruim 10.000 PMU’s, een keten van loketten van de Pari Mutual Urbain. Omzet € 9,3 miljard in 2009 en sponsor van de groene trui in de Tour de France (rechts). Hart van het Franse gokwezen, ondergebracht in de locale bar. Je kunt er dagelijks je zakgeld achterlaten, maar voor het hoogtepunt moet je op zondagochtend binnenlopen.

Tenminste, als er nog een plekje is. Want behalve om paarden, gaat het natuurlijk ook om de pastis of een simpele ballon blanc.
Maar bovenal dè zondagse ontmoeting om nieuwtjes te wisselen over al dan niet kreupele favorieten, halfdooie trekpaarden of volslagen onbekende potente hengsten. En om misschien een heel klein stukje van die 9,3 miljard in je zak te steken.

Change vaut mieux que bien jouer...

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage