20 maart 2010

Germania

Vandaag precies 77 jaar geleden opende de politiechef van München, nazileider Heinrich Himmler, het eerste Konzentrationslager Dachau. Acht jaar later kreeg ook het bezette Frankrijk zijn enige Duitse concentratiekamp Natzweiler-Struthof, vijftig kilometer buiten Strasbourg bij de plaats Natzwiller. De locatie in de Alsace, op 800 meter hoogte, was door nazi-architect Albert Speer gekozen vanwege het aanwezige graniet, nodig voor de bouw van Hitlers nieuwe hoofdstad Germania.

Het kamp was van 21 mei 1941 tot 23 november 1944 operationeel. In totaal werden er 40.000 mensen (afkomstig uit Frankrijk, Nederland, Polen, Noorwegen, Duitsland en de Sovjet-Unie) korter of langer vastgehouden.
De gevangenen moesten in de granietgroeve zware lichamelijke arbeid verrichten. Mede door voedseltekort en minimale sanitaire voorzieningen leidde dit tot veel slachtoffers. Anderen werden vermoord in de gaskamer van het kamp en vervolgens in het crematorium verbrand. 25.000 mensen stierven voor het einde van de oorlog, waarvan 280 afkomstig uit Nederland.

Natzweiler-Struthof was aangewezen als Nacht und Nebel kamp, waar vijanden van het Duitse regime spoorloos moesten verdwijnen. De familie mocht nooit van het overlijden op de hoogte worden gebracht. Er hebben ongeveer 590 Nederlandse verzetsmensen met uiteenlopende politieke achtergrond gevangen gezeten. Onder hen advocaat Floris Bakels, politicus Herman Wiardi Beckman, journalist W.L (Boebie) Brugsma, marine officier Gerard van Hamel, KLM-piloot Carel Steensma, bankier Willem van Landschot en reserve-officieren George Maduro en Pim Boellaard. Maar ook Yolande Beekman (rechts), een in Londen opgeleide radiotelegrafiste die in Frankrijk door de Gestapo werd opgepakt.

In september 1944 werd het kamp door de SS geëvacueerd voor de naderende geallieerden en de gevangenen gingen op transport naar Dachau. Direct na aankomst werd Yolande Beekman er geëxecuteerd.

Op het terrein in Natzwiller heeft Frankrijk een museum ingericht.

Labels: , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage