23 februari 2010

Pompier

In menige Franse brandweerkazerne kon vandaag een extra koekje bij de koffie worden verstrekt. Op 23 februari 1716 verscheen namelijk een koninklijke ordonnantie die het onderhoud en de bewaking van 36 nieuwe waterpompen in Parijs regelde. De door twee man bediende handpompen, een uitvinding van François Dumouriez du Perrier, haalden water uit de Seine en pompten het naar de plek des onheils. Het besluit was één van de eerste daden van de net 6-jarige nieuwe koning Louis XV, die bovendien de uitvinder benoemde tot directeur van de pompen. Het werd de eerste professionele pompier. Dumouriez du Perrier werd bovendien de baas van de pompbewakers, die elk steeds voor een jaar werden benoemd.

Behalve de zorg voor de pompen, moest de kersverse directeur ook de reddingsoperatie bij brand leiden. Tot dat moment waren het de inwoners van de stad zelf die bij brand voor water zorgden en de brand te lijf gingen. Het was keizer Napoleon die de bewakers van de Parijse pompen liet vervangen door speciaal opgeleide brandweerlieden.
Droevige aanleiding was een brand tijdens een bal ten huize van de Oostenrijkse ambassadeur ter gelegenheid van Napoleons huwelijk met de Habsburgse aartshertogin Marie Louise. Er vielen 10 doden en bijna 100 gewonden, waaronder keizerlijke familieleden.
Op 18 september 1811 organiseerde Napoleon de brandbestrijding op militaire wijze door de oprichting van het Bataillon des sapeurs-pompiers de Paris.

Overigens was uitvinder Dumouriez in 1716 geïnspireerd door de brandspuiten die in de Nederlanden al bijna 50 jaar in gebruik waren. Toen in 1737 Marseille zijn eerste pomp kreeg noemde men het ding dan ook pompe à la hollandaise, een nazaat van de beroemde Amsterdamse brandspuit van Jan van der Heyden uit 1672.

Labels: , , , , ,

1 reacties:

Op 25 februari 2010 om 15:19 , Anonymous Henri Bik zei...

Het valt mij positief op dat hier in deze streek de sapeurs-pompiers veel aanzien genieten.
In dit stadje is er dan ook jaarlijks het "bal des pompiers" een groot straatfeest voor de caserne met een barbecue en dansen bij een orkest.
De dappere pompiers eten en dansen met de bevolking, waaronder al hun familieleden, leuk om erbij te zijn.

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage