4 februari 2010

Gazette

Op 30 mei 1631 kreeg Frankrijk haar eerste krant. Hoewel de wekelijks verschijnende La Gazette weinig had van de huidige dag- en weekbladen, draagt de oprichter en koninklijke lijfarts Theophrastus Renaudot nog steeds het etiket fondateur de la presse française. Toch was het vooral 's konings minister kardinaal De Richelieu die de inhoud van de vier pagina's bepaalde èn betaalde.

Nieuws over het hof van Louis XIII en wetenswaardigheden uit het buitenland vulden de kolommen van dit officieuze orgaan van de macht. Ook na de dood van de oprichter bleef diens zoon als uitgever trouw aan het hof. En La Gazette (naam ontleend aan de Venetiaanse munt gazetta waarvoor je precies één krant kocht), schoof steeds verder op naar politieke propaganda.

In 1762 viel de sluier en werd het Gazette de France, met als ondertitel Organe officiel du Gouvernement royal. Inmiddels verschenen er ook andere bladen met wat meer afstand tot Versailles. Het eerste dagblad Le Journal de Paris kwam op 1 januari 1777 in de Parijse boekwinkels. Na een rustig begin speelde de krant een belangrijke rol in de berichtgeving tijdens de Franse revolutie.

Maar de relatie macht en pers had en heeft in Frankrijk iets compromitterends. In 1840 verdween Le Journal de Paris uit het schap. Het was toen al lang spreekbuis van koning Louis-Philippe d'Orléans.

Anno 2010 is de tv-zender TF1 in handen van Martin Bouygues (rechts).
Inderdaad, huisvriend van president Sarkozy.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage