12 januari 2010

Meeuwen


De president van Frankrijk maakt dezer dagen een rondje door het land om zijn nieuwjaarskaart persoonlijk af te leveren. Een heel gedoe, want er moet een boel volk worden opgetrommeld om zijn wensen voor 2010 aan te horen. Landelijke en regionale pers stroomt toe, om van 2000 veldwachters en aanverwante artikelen maar niet te spreken. Woon je toevallig in de buurt, vergeet de boodschappen of je dagelijkse krantje dan maar. Je mag de deur niet eens uit voor een glimp van de republikeinse hoogheid.

Perpignan heeft het vanochtend geweten. Nicolas Sarkozy had bedacht daar de gezondheidszorg te verrassen en legde het openbare leven in de Catalaanse stad volledig plat. De locale Midi Libre noemde het zelfs een état de siège. Het feestje begon in het nieuwe ziekenhuis Saint-Jean, waar Sarko de controversiële vaccinatie tegen Mexicaanse griep verdedigde. Tegenstanders waren niet uitgenodigd, dus applaus verzekerd. Even later dompelde de president zich in het warme bad van zijn eigen UMP-leden in het Palais des Congrès. Ook daar geen cartons d'invitation voor de oppositie.


Een dag voor het bezoek wemelde de stad al van geblindeerde zwarte auto’s die onder begeleiding van motoragenten verschillende route’s uitprobeerden. Vannacht werden in een straal van 1600 meter rond het hospitaal alle toegangswegen met dubbele ijzeren hekken afgezet. Winkels  langs de route mochten niet meer worden bevoorraad, geparkeerde auto’s werden weggehaald en parkeerplaatsen afgesloten. Openbaar vervoer om 07.30 plat, scherpschutters op de daken, brandweerauto’s op strategische posities en agenten afschrikwekkend van deur tot deur om het gevaar van Sarkozy nog even aan te dikken.

Vanmiddag mocht de chauffeur van de Compagnie de Transport Perpignan Méditerranée weer aan de bak.
Reactie in de bus: ‘Die uit Parijs, het zijn net meeuwen. Ze komen aan met een hoop gekrijs, schijten de boel onder en zijn weer verdwenen…’

Labels: , , ,

1 reacties:

Op 13 januari 2010 om 15:51 , Anonymous Henri Bik zei...

Een leuke vergelijking met die meeuwen.

Helaas vertrekken de geelpootmeeuwen (Goéland leucophée) hier rond Sète niet meer en worden langzamerhand tot een plaag.

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage