2 januari 2010

Muis

Toeval bestaat niet. Gisteren een grappig bedoeld plaatje met de nawee van teveel oesters tijdens de jaarwisseling. Een Franse traditie die af en toe niet geheel zonder interne problemen verloopt. Meestal veroorzaakt door een algenplaag die de oesterbedden ontregelt. Iets met toxine, en dat klinkt al onsmakelijk. Omdat het oestergehalte in het Franse menu nogal hoog is, volgen de media argwanend berichten van het algenfront.

Vandaag de huître echt in het nieuws. Het ministerie van l'Alimentation, l'Agriculture et de la Pêche (zeg maar alles wat op je bord terecht komt) heeft een ferme beslissing genomen. Oesterkwekers bleken namelijk ook muizenfokkers. De mus, zoals het kleine knaagdier in het Latijn heet, werd gebruikt om de consument te behoeden voor vervelend ongerief. Een extract van een verdachte oester ingespoten bij een muis, et voila. Ging het diertje gestrekt onderuit, dan kon de oogst in de container.

De minister heeft nu per 1 januari deze gruwelpraktijken in het gehele land verboden. In het vervolg moet de oester met een chemisch middel worden behandeld om te controleren of de algenterreur weer heeft toegeslagen. Opmerkelijk genoeg is de oesterbranche er nog blij mee ook. Het bleek namelijk dat de muis ook vaak het leven liet zonder dat er sprake was van giftige toxine.



Is een oester dan zowiezo dodelijk…?

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage