13 december 2009

WalhallaFrédéric Boucheron was de eerste juwelier die zich vestigde aan de Parijse Place Vendôme, tegenwoordig het Walhalla én Mekka voor verslaafden aan smaragd, briljant, topaas en andere bling-bling. Op nummer 29 betrok hij in 1893 een deel van het pand waar een cliënte, de excentrieke gravin van Castiglione, een etage bewoonde. Deze Italiaanse courtisane, ooit één van de mooiste vrouwen van haar tijd, had haar vermogen vergaard door af en toe het bed te delen met keizer Napoleon III. Een groot deel daarvan besteedde zij vervolgens in de kraam van Frédéric.

De Boucherons waren van Parijse komaf en het nageslacht heeft tot de vierde generatie steeds achter de toonbank gestaan in dezelfde winkel, destijds door overgrootvader gekozen vanwege de zonnige plek zodat de etalagespulletjes mooi glinsterden. De toptijd van Maison Boucheron lag begin vorige eeuw, toen alles van adel of aanzien zich naar Parijs spoedde om geld uit te geven.

In het kasboek ondermeer de Russische courtisane La Païva (in Londen bekend als The Grand Horizontal...), de immens rijke Gertrude Vanderbilt (op foto met diadeem van nu € 1.6 miljoen), prinses Fawzia van Egypte (ega van de Sjah van Perzië), prinses Alixa van Hessen-Darmstadt (de latere tsarina Alexandra van Rusland) en niet te vergeten de
maharadja van Pitalia Bhupinder Singh, ook wel genoemd de Casanova van Punjab (2 meter lang, had 400 concubines, 87 kinderen en een fortuin groter dan de Engelse koning).

De nazaten hebben goed geboerd met het spaarpotje van overgrootvader, openden in 42 landen hun deuren en verkochten de handel in 1999 aan een Zwitser. Een jaar later werd de boel eigendom van het Italiaanse modehuis Gucci.
Het zal de Boucheronnetjes een zorg geweest zijn.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage