22 juli 2009

Verschil

Sarkozy is fervent liefhebber van La Grande Boucle, koosnaam van de Ronde van Frankrijk. De jongensdroom om ooit als eerste de Champs Elysées op te rijden is opgegeven. Als alternatief gewoon het Elysée zelf betrokken met zijn eigen rondemiss.
Maar de wielerbacil laat hem niet met rust. Vandaag dook hij in de menigte die het parcours van de zware Alpenetappe omzoomde. Tussen de Col de Romme en de finish in Le Grand-Bornand liet hij zich uitgebreid toejuichen. Goed herkenbaar als één der weinigen zonder verplichte helm. Franse vreugde was er helaas niet bij. Het waren Luxemburgers die de show stalen, met een Amerikaanse veteraan in het bijprogramma. De donkere figuur naast Tourdirecteur Christian Prudhomme zie je overigens morgen wel in de kranten terug. Waar Sarko ook was vandaag, zijn veiligheidsmannetje keek boos in alle camera's.


Tijdens de Vijfde Republiek in 1960 hoefde de president niet naar de Tour. De Ronde kwam naar Charles de Gaulle toe. In zijn woonplaats Colombey-Les-Deux-Eglises, op weg in de voorlaatste rit van Besançon naar Troyes, hield het peloton halt en renners namen beleefd het petje af. De legendarische Tourbaas Jacques Goddet sprak eerbiedig: "Monsieur le président, le Tour a tenu à s'arrêter pour vous saluer". De generaal schudde nog wel de Italiaanse geletruidrager Gastone Nencini en diens Franse rivaal Henri Anglade de hand, maar stuurde de karavaan snel door met de historische woorden "Monsieur le directeur, il ne fallait pas. Bonne route messieurs ".

Labels: , , ,

2 reacties:

Op 24 juli 2009 om 01:06 , Anonymous jan Hallink zei...

Dag Dick en Janny,
Als 'oud' Pr man van DAF heb je natuurlijk altijd een voorsprong qua kennis van de Tour. Leuk om je columns te lezen, het gaat jullie wel goed daar! wielren liefhebber Jan Hallink 'oet' Twente groet jullie!

 
Op 26 juli 2009 om 18:58 , Blogger Reinier zei...

helaas is hij zelf niet zo sportief, het hardlopen ging niet helemaal goed vandaag...

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage