23 juni 2009

Président soleil


Hij koos gisteren de meest onrepublikeinse locatie om als baas van Frankrijk voor het eerst in 136 jaar de plenaire vergadering van senaat en kamer toe te spreken. Het pretentieuze Palais de Versailles, het buitensporige onderkomen van Zonnekoning Louis XIV. De Franse pers liet dan ook niet na Sarkozy van de titel président soleil te voorzien.

In de discussie van de laatste weken over de oprukkende burka in de Franse steden, waarover politici en media zich vooral erg voorzichtig uitlaten, heeft de president in Versailles de knuppel in het islamitisch hoenderhok gedeponeerd. Sarkozy liet geen spaan ruimte voor keuze. De burka is geen religieus probleem, het gaat om vrijheid en waardigheid van de vrouw. Het is een signaal van onderwerping, van vernedering en dus niet welkom in zijn republiek.

"Le problème de la burqa n'est pas une problème religieux, c'est un problème de liberté, de dignité de la femme. Ce n'est pas un signe religieux, c'est un signe d'asservissement, d'abaissement. La burqa ne sera pas la bienvenue dans notre République française."Met deze stevige uitspraak konden de geachte afgevaardigden weer naar huis. Nu de boodschap nog even vertalen naar de banlieus...

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage