10 juni 2009

Mistral

Hij komt door het Rhônedal en leeft meestal slechts een dag of vier. Eekhoorns waaien uit de bomen en de poes is blij dat ie de keukendeur haalt. Niet te verwarren met de tramontane. Die komt uit de bergen. Hoewel je als niet kenner het verschil nauwelijks proeft. Storm blijft storm, welk etiket je er ook op plakt.

Romeinen noemden deze wind magistralis (meesterlijk) omdat ze er flink ontzag voor hadden. Hij wordt veroorzaakt door de geografische omstandigheden in ons gebied. Koude lucht wordt door een hogedrukgebied west van Frankrijk naar het zuiden gevoerd via het relatief smalle Rhônedal. Vanaf de Franse Alpen en de hellingen van het Massif Central wordt nog extra koude lucht aangezogen. Al die lucht moet door de smalle doorgang. Gevolg een versnellende beweging. Vergelijk het met een tunnel waar de wind in waait. Voorbij Lyon staan alle bomen een beetje naar het zuiden gebogen.

De koude lucht zorgt boven het warme zeewater van de Golf van Genua voor een depressie, waardoor de hele boel nog een keer versneld wordt. De mistral kan dan erg heftig worden. De wind bereikt tussen Saint Tropez en de Camargue via de delta van de Rhône de Méditerranée. Het effect is merkbaar tot Corsica en het noorden van Sardinië. Tot soms 100 km uit de kust kan het ook in het westen in de Golfe du Lion aardig spoken.

Mistral heb je het hele jaar, maar de piek ligt meestal tussen november en april. Er is dan 30% kans op windkracht 6 of meer. Die kans daalt naar 18% in de zomer. De wind kan aanwakkeren tot zware storm, windkracht 10, en uitschieters met orkaankracht. Op de Mont Ventoux zijn snelheden gemeten boven 200 km per uur. Bij lage temperaturen in de winter is het zelfs bij volle zon verdomd onplezierig en verlang je soms, heel even, naar zo'n mooie rustige Hollandse vriesdag. Hoewel, die kennen ze daar nauwelijks meer. Bovendien is het tijdens de mistral in Nederland ook vaak koud en guur.

Positief: de mistral is droog en bijna altijd zonnig. Na het geweld is het zicht eindeloos en de natuur schoongewaaid. De wind heeft vocht en vuil meegenomen. Luchtvervuiling boven steden en industrie is zelfs aanzienlijk verminderd. Vandaar de bijnaam mange-fange, de vuilvreter.

Er gaan veel verhalen rond over bijverschijnselen op mens en dier. Veel mensen zouden er hoofdpijn van krijgen. Zelf krijg ik er altijd erge trek van en visioenen van opwaaiende zomerjurken...

Labels: , , ,

1 reacties:

Op 11 juni 2009 om 17:42 , Anonymous Rien zei...

Dag Dick,

sinds kort lees ik je blog (wanneer ik er aan denk). Hoe kom je toch aan al je boeiende "vertellingen"? Ze lezen plezierig en ik steek er nog wat van op ook!

Groet,
Rien

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage