28 juni 2009

Le Bourget

De vorige week gehouden luchtvaartshow op het oude Parijse vliegveld Le Bourget vierde tegelijk het 100-jarig bestaan van deze etalage van alles wat op wonderbaarlijke wijze het luchtruim pleegt te kiezen. In 1909 waren het Louis Blériot, Louis-Charles Breguet en Gabriel Voisin, luchtvaartpioniers van het eerste uur, die de Salon de la Locomotion Aérienne organiseerden in het Grand Palais in Parijs. Tot 1949 zou het de vaste stek blijven voor de Salon.

De eerste buitenlandse vliegtuigbouwers trokken in 1924 naar Parijs, maar het duurde vreemd genoeg tot 1949 voordat op het vliegveld Orly de eerste vliegdemonstraties werden gehouden. Vier jaar later verhuisde de tentoonstelling definitief naar Le Bourget en groeide sindsdien uit tot het belangrijkste podium voor innovaties en technische hoogstandjes. Niet alleen in de luchtvaart, maar ook al tientallen jaren op het gebied van ruimtevaart.

Le Bourget vierde de 100e verjaardag met een demonstratie in de lucht van 30 historische vliegtuigen uit de jaren 1909 tot 1970, afkomstig uit Frankrijk, Europa en de VS. Daaronder de nog steeds verbazingwekkende Blériot XI.

Minder exposanten en bezoekers, geen echte primeurs en een crisis die hard toeslaat in de luchtvaart. Weinig reden dus voor opgeruimde gezichten. Hoogtepunt was wel de terugkeer van de Patrouille de France, het stuntteam van het Armée de l'Air. Na lange tijd weer aanwezig op de show. En natuurlijk was hij er ook als de kippen bij...

Volgende rendez-vous: juni 2011.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage