16 april 2009

Toulouse


Toulouse, la Ville Rose. De Romeinen noemden het Tolosa, naar de Keltische stam Tolosati die daar hun tenten hadden opgeslagen. Mooie oude stad die jong oogt. Levend en vooral levendig. Universiteit met 89.000 studenten, top rugby (Stade Toulousain), veel high-tech (Airbus, ESA, Alcatel, de Ariane-raket), prachtige boulevards, de brede Garonne met een paar fraaie bruggen, bouwstijl met een schuine blik naar Parijs en een overweldigende kleur rood in vele schakeringen. Net als de vruchtbare roze-rode kleibodem in wijde omgeving, op zacht glooiende hellingen, zo heel anders dan de Gard. Van die klei werden al in de middeleeuwen stenen gebakken. Ook die van twee enorme basilieken. De Saint Sernin, de grootste Romaanse kerk in Frankrijk. Vernoemd naar de eerste bisschop van Toulouse, Saturnin. Gebouwd in bijna 100 jaar voor middeleeuwse pelgrims op hun voetpad naar Santiago de Compostela. Minstens zo indrukwekkend de Saint Etienne met z'n bijna losstaande klokketoren. Binnen in die koude en sombere godspaleizen ben je heel klein. Misschien was dat destijds ook de essentie. Bijna letterlijk ten onder gaan in de grootsheid om je heen.

Vergeet niet het majestueuze Place du Capitole, met het indrukwekkende Hotel de Ville. Al in 1190 werd op deze plek een onderkomen neergezet voor de consul van de stad, maar het huidige aanzicht is 17e eeuws.
Nog niet getroffen door de crisis en is het rond het middaguur? Op nummer 1 Les Jardins de l'Opéra, een betaalbaar déjeuner (met een klasse baba au rhum...) in een très chique ambiance. Voor een keertje ook genieten van de grootsheid om je heen ...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage