18 maart 2009

Verzet

Max was zijn naam in het verzet. Als Jean Moulin stond hij sinds 1899 in het geboorteregister van Béziers. Moest in 1918 nog opdraven als soldaat, maar miste net de laatste acties op het slagveld. Maar na een bestuurlijke carrière, het laatst als prefect in het departement Eure-et-Loir, kreeg hij toch nog zijn wereldoorlog. In november 1940 moest hij in opdracht van het met de Duitsers samenwerkende bewind in Vichy alle linkse burgemeesters ontslaan.

Jean Moulin weigert, wordt uit zijn ambt gezet en meldt zich in het zuiden bij het verzet. In september 1941 bereikt hij Londen en ontmoet er Charles de Gaulle. De generaal geeft hem opdracht het verzet te bundelen en als Max wordt hij op 1 januari 1942 per parachute afgezet in de heuvels van de Alpilles (Bouches-du-Rhône). Het lukt hem uiteindelijk in mei 1943 de vele autonome verzetsgroepen te bundelen in het Conseil National de la Résistance CNR. Eén van de eerste bijeenkomsten van de verzetsleiders vlakbij Lyon wordt hem noodlottig. De Duitse Gestapo heeft één van zijn collega's naar de geheime samenkomst gevolgd en de rest laat zich raden.

Na zeer gewelddadige ondervraging door de gevreesde Klaus Barbie in Lyon en latere martelingen in Parijs, wordt Jean Moulin op 8 juli op transport gesteld naar Duitsland. Overigens zonder enige informatie te hebben prijs gegeven. Wanneer zijn laatste trein in Frankfurt aankomt wordt hij dood aangetroffen. De legende wil dat hij al bij Metz zou zijn vermoord. Zijn resten zijn in 1964 bijgezet in het Parijse Pantheon, de laatste rustplaats van echt grote Fransen.

Memorial Jean Moulin in de Alpilles

Morgen, 19 maart 2009, kent Frankrijk weer massaal verzet. De vakbonden hebben miljoenen leden opgeroepen om de straat op te gaan. Tegen de regering, de crisis, de ontslagen, de hervormingen, de reorganisaties en de sluitingen. En natuurlijk om alle journaals te halen.

Het belooft een zonnige dag te worden.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage