31 maart 2009

120 jaar


Vandaag is de Eifeltoren 120 jaar geworden! Op 31 maart 1889 was een uitgelezen gezelschap feestelijk uitgedost bij de inauguratie van het nieuwste wereldwonder. Leden van de Parijse gemeenteraad, het conseil van het departement Seine en parlementsleden waren uitgenodigd om alle 1792 treden te beklimmen. Een twintigtal dapperen haalde top, waar ontwerper Gustav Eiffel een gigantische Franse vlag hees met de letters RF.

In twee jaar tijd was het stalen gevaarte van (toen) 300 meter hoogte door 300 moedige mannen met 18.038 onderdelen in elkaar geschroefd en gehamerd. Slechts één van hen overleefde de bouw niet, maar deed dat uitermate onhandig. Op een zondag toen hij niet moest werken verloor hij zijn evenwicht tijdens een demonstratie voor zijn verloofde...

De officiële opening volgde op 6 mei en in de eerste week, toen de liften nog niet werkten, gingen toch 28.922 mensen tot de top. Sindsdien is het bouwsel uit de meccanodoos van Gustav door meer dan 200 miljoen mensen bestegen. Niet tot de hoogte van vandaag, 324 meter inclusief de later geplaatste antennes voor allerhande communicatie. Overigens is de toren bij warm weer door uitzetting nog 18 tot 20 centimeter hoger.

Adolf Hitler heeft zelfs de eerste verdieping niet gehaald. Nadat Parijs in 1940 door Duitsers was bezet, maakten technici de liften onklaar. Het Germaanse opperhoofd had tijdens een PR-bezoek aan de lichtstad op 23 juni 1940 niet de moed de Gallische trots te voet te bedwingen .

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage