25 april 2008

Olivier

Alomtegenwoordig. Dat is de olijfboom in de streken rond de Méditerrannée. Sinds mensenheugenis aanwezig na een overrompelende opmars vanuit Palestina aan de oostelijke kusten. Je kunt er niet omheen, overal zie je de knoestige en gedraaide stammen met altijd groen blijvend gebladerte voor een tikkie schaduw zorgen in een snoeihete zomer. Ze hebben de tijd, groeien langzaam en worden zonder moeite een paar honderd jaar oud. De oudste moet staan op het Griekse eiland Kreta bij het dorpje Vouves, dichtbij het ook door Hollanders druk bezochte haventje van Chania. 2000 jaar zou die boom daar zijn kruin in de lucht hebben gestoken en evenlang de bijzondere vruchten gedragen. Goede tweede is een 1600-jarige reus in Istrië, Kroatië.

Olijven eet je niet zomaar van de boom. Een ritueel van baden en spoelen met ingrediënten als zout en soda is nodig voordat het schaaltje bij het aperitief op tafel komt. Olie persen uit de pure net geplukte vrucht kan wel. De eerste persing extra virgin is de beste, hoe vaker je doorperst hoe meer de olie structuur verliest. En pas op voor goedkope Italiaanse aanbiedingen. Frauduleuze maffioso hebben de laatste jaren de markt flink verziekt.

De historie staat bol van legendes en verhalen over de Olea europea, zoals de soort hier heet. Het geloof speelt daarbij een grote rol. In zijn Odyssee heeft de Griekse dichter-schrijver Homerus het over het vloeibare goud als hij over olijfolie schrijft. De Egyptische farao Toetanchamon werd met al zijn kostbaarheden én een olijftak begraven. Bij de antieke Olympische Spelen werd een winnaar beloond met een takje van de wilde olijfboom van oppergod Zeus, omdat men geloofde dat de kracht van de heilige boom zo op de mens overging. En volgens de bijbel kwam een duif die vanaf de Ark van Noach op verkenning werd gestuurd terug met een olijftakje. Het betekende volgens gelovigen de redding van de mensheid.

Boeken vol zijn geschreven om de olijfcultus tot grote hoogte op te stuwen. En dat lijkt gelukt, want nu geloven wij massaal dat er nauwelijks een andere olie is die kan tippen aan alle goede eigenschappen die aan de olea worden toegeschreven:

. je word er wijs en vredig van
. helpt bij cholesterol verlaging
. vol onverzadigde vetzuren en anti-oxydanten
. verzacht de huid
. helpt om mooi bruin te worden
. kan verhit worden tot 210°
. voorkomt piepende deuren
. heeft een uniek aroma
. doet aan celbescherming
. je kunt er zeep van maken
. is licht verteerbaar en zuivert de maag
. heeft positieve invloed op borstkanker
. beschermt de bloedvaten (waartegen?)
. doet het uitstekend op de fietsketting
. werkt als pijnstiller en ontstekingsremmer
. verhoogt de vruchtbaarheid
. bevordert je libido
. perfecte lampolie
. werkt hetzelfde bij christenen en moslims

Wanneer slechts de helft waar zou zijn is het advies een half vaasje per dag...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage