21 april 2008

Cannelle

Er is vier jaar lang heel veel over te doen geweest, maar het begint er op te lijken dat René Marquèze vrijgesproken zal worden van het opzettelijk doden van Canelle. Een rechter in Pau besliste vandaag dat de 65-jarige jager op 1 november 2004 uit zelfverdediging handelde toen hij schoot op de toen laatste vrouwelijke bruine beer in de Pyreneeën. Tijdens de jacht op sangliers met enkele vrienden in de Vallée d'Aspe (Pyrénées-Atlantiques), verraste hij de berin en haar 10 maanden oude jong. Toen Cannelle dreigend op hem af kwam restte hem weinig anders dan de trekker over te halen, zo luidde zijn verweer. Uiteraard beaamd door zijn jachtgenoten.
Het schot echode in de media ongewoon lang na, niet in de laatste plaats door de al jaren slepende strijd tussen voorstanders van het berenprogramma en herders en boeren in het Frans-Spaanse berggebied. De aanklager heeft nu nog twee maanden tijd om tegen de uitspraak in beroep te gaan, zodat de echo nog even zal doorklinken.

In 1996 is in de Pyreneeën een project gestart om de stand van de bruine beer, die daar vanouds een leefgebied had, weer op een gezond peil brengen. Op dat moment dreigde de grootste alleseter van Frankrijk, waarvan een volwassen mannetje wel 300 kilo weegt en rechtop de 2.20 m haalt, uit te sterven onder de toenemende druk van jagers en locale schapenhouders. Onder groot protest werden jonge dieren uit Oost-Europa vrijgelaten en wetenschappers gingen aan de slag om het doen en laten van de ours brun in kaart te brengen. Daarvoor waren de beren voorzien van een elektronische halsband om ze te kunnen traceren. Eind 2005 werd de populatie geschat op 14 tot 18 stuks, waarvan slechts drie die ook oorspronkelijk in het gebied leefden. Omdat het voornamelijk mannetjes waren, werden een jaar later nog vier vruchtbare dames losgelaten.

De beschermde bruine beer is een luie jager en houdt zich vooral in leven met voedsel dat ie onderweg vindt. Vruchten, kruiden, eikels, kastanjes, insecten, kadavers van dieren en ook huisdieren of kleinvee wanneer dat toevallig op hun weg komt. 70% van hun kostje is vegetarisch, zeggen de fans. Boeren en herders beweren echter met veel bewijsmateriaal dat hun schapen prominent op het berenmenu staan. Het is dus al jaren dikke bonje tussen beide groepen en het Fonds mondial pour la nature (WWF) riep vandaag al dat de rechterlijke uitspraak een 'permis de tuer' is en voorspelde dat de beren nu vogelvrij zijn, ondanks hun beschermde status.

De affaire Cannelle wordt dus zeker vervolgd, maar misschien René Marquèze niet meer.
Voor hem gold eens te meer jagen of gejaagd worden...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage