18 januari 2008

Saint-Exupéry

Hij werd heel lang gezien als één van de weinige Franse helden uit Wereldoorlog 2. Maar ook lang vòòr die oorlog kenden zijn landgenoten Antoine de Saint-Exupéry al als beroepspiloot en geliefd schrijver. Zijn eerste novelle L'Aviateur verscheen in 1926 in een literair tijdschrift. Ook de eerste roman Courrier Sud, die drie jaar later uitkwam, handelde over zijn fascinatie als piloot van postvliegtuigen. De poëtische beschrijving van sensaties die hij voelde tijdens het vliegen raakte het grote publiek, zelf nog onbekend met reizen door de lucht.
Vol de nuit
, een verhaal over een stoere Zuid-Amerikaanse vlieger, betekende zijn doorbraak en droeg in de dertiger jaren bij tot het populair worden van de vliegerij. In die periode was hij zelf piloot op transatlantische postroutes.

Zijn bekendheid over de Franse grenzen dankt hij aan twee gebeurtenissen in genoemde oorlog. In 1943, tijdens een kort verblijf in New York, publiceert hij
Le Petit Prince. Een modern sprookje dat uitgroeit tot het meest vertaalde Franse boek, in 164 talen. Elk schoolkind kent het sinds die tijd als verplicht nummer, zodat er nauwelijks een inwoner van dit land is die het niet gelezen heeft. Hoewel bedoeld als kinderboek, is het vooral een filosofie over het leven. Saint-Ex, zoals hij liefkozend wordt genoemd, belandt in het verhaal in de Sahara waar hij een jonge buitenaardse prins tegenkomt. Hun gesprek gaat over zijn eigen visie op eigenaardigheden van de mensheid en het treurige verlies van kinderlijke logica en eerlijkheid wanneer mensen volwassen worden.

De naam Saint-Exupéry ging ook over de wereld toen hij, als piloot van een Amerikaans jachtvliegtuig, op 31 juli 1944 niet terugkeerde van een fotoverkenning boven het Rhônedal. Een vlucht vanaf Corsica als voorbereiding op de geallieerde landing in Zuid-Frankrijk. Het leverde hem postuum het heldendom op en zijn verdwijning bleef een mysterie tot 1998. Toen vond visser Jean-Claude Bianco voor de kust bij Marseille een kettinkje met naamplaatje van de held in zijn net. De jacht op het wrak werd geopend en inmiddels zijn de resten naar boven gebracht. De oorzaak van de crash kon niet meer worden achterhaald. Wel bleek uit een computersimulatie dat de Lockheed Lightning P38 vrijwel loodrecht naar beneden is gekomen.

Tegelijkertijd kwamen verhalen in de wereld dat de held ook brokkenpiloot was. Collega's wisten nog van landingen waarbij het onderstel eraf klapte, bijna noodlottige acties door verkeerd gebruik van de automatische piloot, een cockpitdak dat in volle vlucht werd verloren. Na een crash in een Tunesische olijfgaard mocht hij zelfs een tijdje niet vliegen.
Misschien was op die maandag de 31e de laatste vlucht toch zijn laatste foutje...

Zijn kleine prins heeft hem in ieder geval overleefd!

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage