4 december 2007

Vasarely

Door velen, zeker in Frankrijk, gezien als de schepper van de kunstvorm Op-Art. Zoals Maurits Cornelis Escher in NL. Tien jaar geleden overleed kunstenaar Victor Vasarely, onnoemelijk vaak geïmiteerd, nooit geëvenaard. In 1908 geboren in het Hongaarse Pécs, studie aan de kunstacademie in Budapest en in 1930 de sprong in het diepe naar Parijs. Eerst als reclametekenaar om de dagelijkse baguette te betalen, later met wat grafisch werk de beurre en jambon.

Na de oorlog komt zijn doorbraak. Hij schildert optische illusies met strakke geometrische vormen. Visueel verwarrend, waardoor je het gevoel krijgt dat zijn doeken bewegen. Later brengt hij deze techniek ook over op keramiek, muurschilderingen en andere materialen.
De befaamde kunsttentoonstelling Documenta in het Duitse Kassel brengt hem wereldfaam èn de bijbehorende inkomsten. Genoeg om nog bij zijn leven een eigen museum te stichten in Aix-en-Provence, de Fondation Vasarely.

Vasarely moet je zien, ondergaan, op je netvlies laten branden en je raakt er nooit meer los van. Plotseling herken je ook de sporen die hij heeft achtergelaten in het werk van anderen. In de reclame, architectuur, boekomslagen, televisie, sculpturen in het landschap, op internet. Hij heeft velen geïnspireerd en tot nieuwe creatieve vormen verleid. Maar na een bezoek aan de imposante collectie, vlakbij in Aix, herken je de enige meesterhand.

Van klein fijn werk uit de begintijd zoals de beroemde zebra's, tot de meer dan tien meter hoge wandtapijten met sterk hallucinerende effecten.

Voor een toegangskaartje krijg je een te gekke visuele trip, cool en zonder bijverschijnselen.

Labels: , ,

1 reacties:

Op 5 december 2007 om 08:58 , Anonymous Anoniem zei...

En schande over de Franse overheden. In het kasteel van Gordes was een permanente tentoonstelling van zijn werk. Die is gewoon opgedoekt, figuurlijk dan.
Peter

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage