21 november 2007

Fenomeen

Lichte opwinding vanochtend. Méteo waarschuwt voor een Phénomène Cévenole. Inwoners van Gard en Hérault worden dan echt heel erg wakker. Grote hoeveelheden neerslag in korte tijd. Natuurlijk kunnen dakgoten dat prima aan. Het probleem zit 'm in de paar onnozele riviertjes die al dat hemelwater uit de bergen moeten afvoeren. De Hérault, Vidourle, Gardon en Cèze plus hun zijbeken zijn niet berekend op dat watergeweld. Door de hele geschiedenis hebben bewoners het fenomeen gekend. Natte voeten op z'n minst, maar meestal met dramatische gevolgen. Ondanks dat nogal wat dorpen veilig hoog zijn opgeborgen.

In het dorpje Quissac aan de Vidourle staat op een gevel aangetekend hoe hoog het water ooit kwam. Dat gaat zelfs enkele eeuwen terug. Je gelooft je ogen niet. Oude kranten melden 950 mm regen op 29 september 1900 in Vallerauge aan de voet van de Mont Aigoual. De Roussillon, even naar het zuiden, wordt in october 1940 getroffen door 5 dagen noodweer met 1930 mm neerslag, inclusief het nationale record van exact 1000 mm in 24 uur in La Llau. Herfst 1958 waren 40 doden en vermisten te betreuren, november 1963 is het raak rond de Aigoual en in 1988 vallen 9 doden in Nîmes door overstroming van de Vistre: 600 miljoen euro schade. De lijst is nog veel langer.

In 2002 gaat het weer mis. Jarenlang zaten overstromingen niet meer in het collectieve geheugen. Op 8 september, na een lange warme zomer, begint het te regenen. 48 uur later wordt de schade opgenomen: 23 doden, vele gewonden en ongelofelijke schade. Anduze aan de Gardon meet in 24 uur 687 mm water (1 mm is 1 liter per m2), meer dan een jaar neerslag in Parijs.
Een jaar later op 9 december loopt de Vidourle weer door de straten van Sommières, een dorp dat nog maar net is hersteld. In Montpellier en omgeving komt het idyllische stroompje de Lez 6 meter boven het normale niveau.

Herfst is dus uitkijken geblazen. Phénomène Cévenole ontstaat door vochtige warme zuidelijke stromingen die boven Cévennes en Massif Central botsen met koude Atlantische lucht. Met het bekende gevolg, vaak vergezeld van hevige onweersbuien. Overal is de laatste jaren gewerkt aan voorzieningen. Overloopgebieden zijn aangelegd, beddingen verdiept en verbreed, waterkeringen en dijken verhoogd. Of het zal helpen?

De verschillende méteostations, die overigens met elkaar rollebollen over de ernst, verwachten het zwaartepunt in de nacht van donderdag op vrijdag. Goed voor de tuin, bar slecht voor de nachtrust.
Maar ik voel aan m'n water dat het dit keer gaat meevallen...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage