19 november 2007

Eetbijbels

Op het enige echte culinaire hooglied, de rode Guide Michelin 2008, moeten we nog even wachten. Traditiegetrouw houden de bandenmannetjes ons tot maart in spanning waar de sterren vallen of reputaties exploderen. Maar voor de lunch komende zondag kunnen we eind november altijd terecht bij één van de andere kakelverse eetbijbels. Voor de prijs van een goed menu weet je weer een jaar lang wat goed en minder is. Wanneer je tenminste vertrouwt op uitgever en eetschrijvers.

Volgens Franse kenners (en wie is dat niet) scoort dit jaar de Gault Millau weer 't hoogst. Enkele jaren een beetje uit de gratie, maar de gourmands hebben de guide jaune weer omarmd.
Topchef deze keer uit de buurt: L'atelier van de eigenzinnige Jean-Luc Rabanel in Arles.
5000 restaurants worden gewaardeerd met cijfers tot 20.

De nieuwe Pudlo van de Parijse veeleter Gilles Pudlowski bevat 9000 adressen die hij niet allemaal zelf heeft bezocht. De vele meeëters hebben niet de stijl van de meester en maken het weinig inspirerend.
Een gids die 't vooral in Engeland goed doet. Don't go to France without Pudlo! Er is ook een versie alleen voor Parijs.

Klassiek en vertrouwd is Le Bottin Gourmand van Thibault Leclerc. Niet zo bezig met mannetjes maken van grote chefs, maar gedegen, bijna wetenschappelijke beoordelingen.
Niks sterren, meer cuisine dan marketing. Oogt daardoor objectief.
Kan altijd mee op reis en je ziet de bordjes van verre aan de restaurantgevel.

Marc de Champérard est le plus coquin des critiques gastronomiques, schreef een krant. Houdt meer van zichzelf dan van de beschreven restaurateurs. Commercieel verantwoord. Maar het zijn vooral de grote adressen die gevlijd worden, kleintjes maar mondjesmaat.
Voordeel van Marc's egotrip is de indeling in regio's.


De Omnivore mag je eigenlijk geen eetbijbel noemen. Een kostelijke en plezierig leesbare reisgids langs 200 puike eetadressen. En meer dan 200 keer uit eten per jaar zit er toch niet in.
Ook hier Rabanel met een forse pluim. Dit jaar veel over jonge chefs.
De enige met iets lekkers op de cover.

Geen zin in een boek of even moe van alle reizen langs sterren? Veel smakelijk nieuws over Gard en Hérault elke week in de vrijdagse bijlage van de Midi Libre. Nu ook op internet met heel veel adressen, gelukkig niet alleen maar de grote namen. Nîmes en Montpellier zijn uitgangspunt, maar de hele regio komt aan bod. Scheelt weer een euro of 30 en alles vlak bij huis.

Miammmm...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage