Maurice Béjart
Ook twee nieuwe heupen blijken geen garantie voor een eeuwig leven. De Franse choreograaf Maurice Béjart is gisternacht op 80-jarige leeftijd voorgoed vertrokken voor een hemelse dans. Vlak voor de première van zijn laatste creatie en de wereldtoernee 2008. Wellicht de grootste balletvernieuwer van de vorige eeuw, die een eind maakte aan de Spartaanse spitzen en tuttige tutu's. Daarvoor in de plaats swingende heupen, pakken van Versace, muziek van Queen en naar erotiek zwemende showelementen. Oprichter in 1960 van het befaamde Ballet du XXe siècle in Brussel, het ultieme sjabloon voor al zijn opvolgers. Béjart maakte ballet populair, democratisch. Het kwam op tv en raakte aan de popcultuur.
Maurice-Jean Berger, geboren in Marseille, droomt van een spannend leven als toreador. Alleen daarvoor neemt hij danslessen, maar raakt snel in de ban. Op zijn veertiende klassiek danser bij de Opéra de Paris, waar hij ondermeer samenwerkt met Roland Petit . Neemt later de achternaam van schoonvader Béjart en maakt zijn eerste werk L'inconnu in 1951 in Stockholm.
Als Franse steun voor een eigen gezelschap uitblijft vertrekt hij naar België, waar hij 27 jaar lang met zijn vaste troep werkt en dansscholen opricht. Grote faam verwerft hij met de choreografie van Le Sacre du Printemps van Stravinsky en Ravel's opzwepende Boléro , door liefhebbers gezien als het beste uit zijn rijke oeuvre. Wereldtoernees maken hem met deze uitvoeringen tot de godfather van het moderne ballet.
Fikse bonje met de Belgische directeur van zijn theater voert Béjart in 1987 naar Zwitserland, waar hij een nieuwe start maakt met het Béjart Ballet Lausanne. Totaaltheater wordt de nieuwe trend. Dansers, musici, acteurs, kunstenaars worden in zijn choreografie betrokken met eigentijdse thema's als aids en ecologie.
Nog maar een paar weken geleden vraagt de onbetwiste meester van de danskunst een Belgisch paspoort aan. Daar heeft hij zijn grootste triomfen gevierd en hij wil de geschiedenis ingaan als een Belgische choreograaf. Zijn plotselinge dood doorkruist zijn laatste wens.
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage