10 december 2007

Rama Yade

Eind vorige maand kwam Sarkozy thuis van een reisje naar Beijing. Met zakenvriendjes heeft hij daar wat chinees gegeten, een staatsloempia genuttigd met collega Hu Jintao en voor € 30 miljard contracten afgesloten.
Twee kerncentrales gaan op de boot en Airbus gaat ter plekke voor 17 miljard vliegtuigen bouwen. Dus een feestje in de Grote Hal van Het Volk, vlakbij het Tiananmen-plein. Waar in juni 1989 naar niet-Chinese schatting 10.000 mensen door het leger werden gedood bij demonstraties voor meer mensenrechten. Op een vraag van een Franse journalist of die rechten nog aan bod waren geweest, liet Sarko weten dat "er wat aan gedaan zou worden". Waarna hij vertrok naar zijn suite van 800 m² in het (Franse) hotel Sofitel in Beijing. Bed van drie bij drie meter, sauna, eethoekje voor 14 man en kamerprijs € 6800 per nacht. Maar vriendjes van hotelketen Accor hadden hem korting beloofd.

Vandaag, Jour du Droits de l’Homme, is het 59 jaar geleden dat de VN het verdrag voor de mensenrechten heeft aangenomen. En wie komt in Parijs op bezoek? Kadhafi, president van Libië en tientallen jaren financier van het internationale terrorisme. Heeft vanmiddag een vorkje met Sarko meegeprikt op het Elysée. De 'dolle hond van Tripoli' (volgens Reagan) bracht € 10 miljard aan opdrachten mee voor de Franse industrie. Wapens en vliegtuigen. Er zullen dus zeker weer wat vriendjes zijn aangeschoven. Moammar slaapt overigens in een verwarmde bedoeïnentent in de tuin van het chique hotel Marigny.

Wie waarschijnlijk niet heeft meegegeten is staatssecretaris voor mensenrechten Rama Yade. Tot voor kort de favoriet van Sarko in het kabinet.
In een interview met het dagblad Le Parisien haalde zij vanochtend in duidelijke, maar zeer ondiplomatieke taal uit. ¨Kadhafi moet begrijpen dat Frankrijk geen deurmat is, waaraan een leider, terrorist of niet, zich het bloed van de voeten kan vegen¨, zei Yade tegen de krant. ¨La France ne doit pas accueillir ce baiser de la mort¨ zouden dus wel eens de laatste officiële woorden van dappere Rama Yade geweest kunnen zijn.

Vriendjes zat, maar weer een vriendinnetje minder...?

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage