5 december 2007

Goed heilig

Opnieuw heeft NL een dag te vroeg bij de pakjes neergezeten. Al in de tachtiger jaren (vorige eeuw) heeft het populaire radioprogramma Wat een taal de goedheiligman op de eerwaarde vingers getikt, maar het mag nog steeds niet baten. De feestdag van de heilige Nicolaas is 6 december. In Frankrijk is dat dan ook de naamdag van Saint Nicolas. Ontmoet je hier een Nicolas, dan is de kans niet gering dat ie op 6 december geboren is. Sarkozy ligt weer dwars, want die is van 28 januari.

Vroeger vonden kinderen op de ochtend van de 6e hun geschenken. Op de eettafel of bij hun bed. Dat spannende moment is helaas verschoven naar de pakjesavond op de 5e. Even snel na het eten en dan oogjes dicht en snaveltjes toe. Jammer. Wat is er schoner dan ongewassen en slaperige kinderkoppies bij al die wonderen van een mysterieuze gast? Die te paard, omringd door knechten van vreemde komaf, dak op dak af gaat om jou niet te vergeten! Wie was dat dan wel en hoe wist ie precies dat jij zo graag hamertje-tik wilde?

De goedheiligman is al lang niet meer geheimzinnig. Komt elke dag op het journaal, rent van Hema naar Kruidvat, is niet uit het straatbeeld weg te slaan en lijkt bovendien sprekend op buurman of oom Piet.

Verlangend denk je terug aan de avonden waarop luid gebons en een mysterieuze zwarte hand met pepernoten de enige tekens waren dat er iets bijzonders stond te gebeuren. Een zak voor de deur en een illusie van hoefgetrappel. Sint zelf zag je zelden en dat was goed. Er bleef zoveel te raden, zeker tot kerst was je onder de pannen. En borstplaat of suikerbeest hielden het ook wel tot die tijd.

Morgen maar een dagje nostalgie.


Grand merci aan Peter van Straaten

Labels: , , ,

2 reacties:

Op 6 december 2007 om 09:00 , Anonymous Anoniem zei...

Drie dingen: het bijzondere aan de sinterklaasviering Nederlandse stijl is het feit dat je elkaar eens lekker in de maling kan nemen/oud zeer voor de voeten kunt werpen, met een glimlach en een zoetigheidje om de narigheid te verzachten. Tweedens, de avond ervoor iets vieren heeft meer voorbeelden, zoals het Franse kerstfeest dat op de avond van de 24e wordt herdacht. Tenslotte: waarom dit prentje van mijn naamgenoot en niet die van één dag eerder.
Peter

 
Op 12 december 2007 om 10:59 , Anonymous Anoniem zei...

Sinterklaas is naar mijn mening Nederlandse Humor, het mooiste feest van het jaar, met het Sinterklaasjournaal als grote voorpret. Het stimuleert ook nog eens tot het maken van gedichten, wat wil je nog meer. Heel logisch om het de avond van te voren te vieren, net als Kerstavond is er ook Sinterklaasavond. Spannend in het donker, gezellig bij het vuur.

Liesbeth

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage