27 november 2007

Actie

In mei 1994 werd gedemonstreerd in de vallei van het riviertje de Aspe in de Pyreneeën. Op de Col de Somport, de verbinding tussen Ste.Oloron-de-Marie en het Spaanse Jaca, verzamelden zich 10.000 actievoerders tegen aanleg van de Somport-tunnel. Of eigenlijk twee tunnels, voor de trein een kleine en een 10 meter brede voor auto's. Het was goed volk. Tegen aantasting van natuur door enorme toename van vooral zwaar verkeer, om louter economische redenen.
Goedgeluimd trok men naar beneden, naar de bouwplaats waar het gat moest komen. Het moest vreedzaam en met stijl gebeuren, hadden de organisatoren geroepen. Maar zoals vaak liepen er verkeerde types mee. Bovendien stonden beneden 500 blauwe uniformen, die wel bereid waren hun kunstje te vertonen. De rest laat zich raden. Bouwplaats vakkundig verbouwd, traangas, luchtdrukkogels, arrestanten, gewonden.

Tijdens de bouw is de Franse zijde voortdurend bewaakt. Spanjaarden hebben zich nauwelijks met de troebelen bemoeid. Saillant detail: er heeft jarenlang een Comité Somport Pays Bas bestaan, met als leus NON au tunnel. Minstens eenmaal per jaar naar het zuiden voor een feestelijk treffen met de oproerpolitie.
Bijna negen jaar en vele harde demonstraties later, is de 8,6 km lange tunnel toch geopend. Zonder demonstratie. Nederlanders zie je er nog steeds. Met de caravan op weg naar de Costa's.

Vorige week was het weer feest in de Pyreneeën. Op 23 november om 14.29 uur boorde de Tramontane zich door het laatste restje rots in Boulou, niet ver van de Méditerranée. Een machine van 2300 ton, 150 meter lang en bediend door 50 man, die uit Spanje een tunnelbuis van 8,2 km voor de TGV naar Barcelona heeft geboord. Broertje Mistral kwam vanuit Frankrijk al op 1 oktober aan de Spaanse kant tevoorschijn, maar die had een makkelijker traject.

Champagne, bloemen voor de heilige Barbara (patronne van tunnelbouwers), minister Jean-Louis Borloo die Spaanse collega Magdalena Alvarez aan de borst drukt, alles vastgelegd door de media en bijgewoond door een boel goed volk. Vóór economische groei, meer grensoverschrijdend verkeer en tegen actie-geneuzel.
Acties die er niet zijn geweest. Het alternatieve goeie volk zie je tegenwoordig meer global opereren. Ook de oproerpolitie bevindt zich op ander terrein, in de banlieu van Parijs. De pionnen verschuiven op het bord, het spel blijft hetzelfde.

Borloo riep in zijn drift dat Spanje geen schiereiland meer was.
Waarschijnlijk nooit van Somport gehoord...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage