15 oktober 2007

A380

Was zondag een 'all black' verliesdag voor Les Bleus, vandaag heeft Frankrijk haar trots weer een beetje terug. In Toulouse is de allereerste superjumbo van Airbus afgeleverd. Met 18 maanden vertraging, desondanks toch een feestje. Singapore Airlines heeft de primeur met de dubbeldekker van Europese snit en kwam het 73 meter lange gevaarte zelf ophalen. Ook een beetje feest in NL, want er zit een stukje Hollands glorie in het ontwerp. TU Delft ontwikkelde een licht laminaat als vervanging voor aluminium en Stork Aerospace produceert het spul.

Het gedeukte imago van de Frans-Duitse gigant Airbus kan een poetsbeurt goed gebruiken, want er zijn de laatste jaren fors wat steken gevallen in het zo prachtig opgezette breiwerkje. Nog maar twee weken geleden werden ook een paar koppen rolklaar gemaakt. Franse media doen niet flauw met verdachten. Met naam en toenaam plus foto werd een hele rij Airbus-managers aan de schandpaal geklonken. Handel in voorkennis luidt de forse beschuldiging. Eén van de bazen zou zelfs 3 miljoen hebben overgehouden. Aandelen verkocht en opties verzilverd toen het mis dreigde te gaan met de levertijd van de zo bejubelde A380.

Verrijking door de top en op de werkvloer 10.000 ontslagen om kosten van de tegenvaller te dekken. TV-ploegen rukten uit en de salariés aan de poort gaven commentaar met een zichtbaar hoog zuurgehalte. De Franse staat, voor 15% aandeelhouder in het moederconcern, doet nog even of de neus van Marianne bloedt. Maar het eerste schandaal lijkt rijp voor het bordje van Sarkozy en hordes advocaten lopen zich al warm. Ce n'est que le début, zeggen insiders.

Maar vandaag nog even champagne voor de bonzen. Ze mogen er bij zolang rechters nog niet aan de beurt zijn. Het grootste pasagiersvliegtuig ter wereld gaat op 25 oktober in de dienstregeling van Singapore naar Sydney. Kaartjes zijn via eBay verkocht en de opbrengst van de eerste vlucht gaat naar goede doelen, waaronder Artsen zonder Grenzen. Normale ticketprijs $ 900, maar op de veiling zijn stoelen verkocht voor meer dan $ 10.000.

De A380 kan 800 mensen vervoeren, maar Singapore Airlines heeft maar 555 seats laten plaatsen. De overgebleven ruimte wordt gevuld door die prachtige stewardessen...


... zo mee of inpakken?...

NB Klik op plaatjes voor een vergroting

Labels: , ,

1 reacties:

Op 16 oktober 2007 om 23:36 , Anonymous Anoniem zei...

Beste Dick,

Ik geniet al een tijdje van je pagina's maar heb tot op heden nog geen reactie achtergelaten. Ik wil in ieder geval laten weten dat ik je initiatief toejuich.
Ik zal later een uitgebreider bericht bij je achterlaten.

Zwierige groet,

Harald Hameleers

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage