17 september 2007

Patrimoine

Fransen hebben veel belangstelling voor hun erfgoed. Dat blijkt elk jaar in het derde weekend van september. De 24e Journées du Patrimoine werden zaterdag en zondag druk bezocht. Naar schatting 12 miljoen bezoekers hebben gratis niet minder dan 15.000 historische plekken bezocht. Dit jaar stond het programma in het teken van professionals en vrijwilligers die met dat erfgoed in de weer zijn. 500.000 mensen werken, direct of indirect, aan de restauratie van gebouwen en kunstvoorwerpen, het conserveren van het oude en de ontvangst en voorlichting van het publiek.
Een groot deel van hen was twee dagen in touw om belangstellenden te begeleiden, te discussiëren over nut en noodzaak en aandacht te vragen voor de continuïteit. Want er is te weinig geld, lonen blijven achter en dus is de aanwas van nieuw volk gering. Voorbeeld: een jonge steenhouwer met kennis van historische architectuur verdient ongeveer € 1550 per maand. Een glaswerker met 35 jaar ervaring in de restauratie vangt € 1800. De passie voor het werk moet een laag inkomen compenseren.

In de Gard was het op een schip lijkende Chateau de Portes uiteraard een trekpleister, omdat het kasteel uit de 13e eeuw een belangrijke restauratie ondergaat. De voormalige zetel van de familie Budos is te vinden aan de D 906 van Alès naar Génolhac. Raymond-Guillaume seigneur de Budos kreeg de versterking op de pelgrimsroute naar St.Jacques-de-Compostelle rond 1320 in bezit. Begin 15e eeuw steeg de familie op de adellijke ladder door het handige huwelijk van de bekendste telg Antoine Hercule met de dochter van de hertog van Uzès. Hij kreeg een hoge rang in het leger van Louis XIII die hem in 1613 persoonlijk de titel markies opplakte. In 1629 sneuvelde de eerste Marquis de Portes bij het beleg van Privas waar protestanten zich verschansten. De familielijn verdween doordat Antoine Hercule, veel van huis natuurlijk, vergat een mannelijke nakomeling te verwekken. Adieu Budos.

Het kasteel kwam in handen van de beroemde familie Conti en werd door hen in 1782 verkocht aan het Franse hof. De broer van de laatste koning Louis XVI heeft er nog even gebivakkeerd.
Na de Révolution ging Portes van hand tot hand. Tegenwoordig is het privé bezit van de familie Coquebert de Neuville, maar wordt gebruikt door de in 1972 opgerichte Association pour la Renaissance du Château de Portes. Doel van die club is het bewaren, restaureren en onderhouden van de restanten, plus het gebruik voor culturele doeleinden. Veel vrijwilligers en stagiaires die een relevante opleiding volgen zijn nu enthousiast aan het werk. Het salaris zien ze later wel.

Tot 30 september kun je nog terecht voor een middagbezoek, vanaf 14.00 uur. Dan is het in ieder geval rustiger dan afgelopen weekend. Kosten € 4,50 pp, met z'n tienen € 3,00 inclusief een gratis rondleider.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage