2 augustus 2007

Aulx

Boeiende taal, dat Frans. Het meervoud van ail is aulx. Knoflook in strengen zie je wel eens onder deze naam op de markten. Een nieuwe oogst komt meestal begin mei op de plank. De stengels zijn dan nog groen, maar je moet wachten tot die geel als stro worden. Hang zo'n streng op een schaduwrijke en koele plek, dan kun je tot de volgende lente vooruit. Maar koop ze niet in de kerstaanbieding, hooguit als versiering of voor ongewenste gasten uit Nederland...De kleine ail rose is de lekkerste en blijft ook het langst goed, soms wel tot de volgende oogst. De witte en paarse hebben grotere bollen. Knoflook kopen is voelen, net als bij kazen. De bollen moeten stevig en dik zijn. Als een bolletje begint uit te lopen wordt de kern van het teentje (gousse) groen. Dat smaakt bitter, dus eruit snijden.
Gepelde knoflook nooit laten verbranden, dat is onsmakelijk, nee gewoon smerig. Gebruik het rauw geperst of in hele dunne plakjes in allerlei gerechten. Teentjes koken kan natuurlijk ook, zonder eerst te pellen. Even met een vork drukken en de puree springt eruit. Overheerlijk.
Bovendien is de beruchte knoflookadem dan een stuk minder. Lekker voor je date vanavond. De uitstoot wordt overigens een stuk draaglijker wanneer je maar veel knoflook eet! Tegengif voor een avondje stappen: tijm, basilicum, munt en vooral peterselie.

Rauwe knoflook die in een gaar gerecht gaat, zoals gebakken aardappeltjes of op een mooi stuk vlees, meng je met peterselie. Wordt ook in potjes als persillade verkocht (mengen met zoute boter voor de slakken).
Ook handig: teentje met de punt naar boven ca. 4 cm diep in niet te natte grond of pot/bak. Kan in de lente en de herfst, op tijd bloemknopje eraf knippen en te lange stengel naar beneden binden. Als de bladeren geel worden bolletje er voorzichtig uittrekken. Buitenste bladeren en wortels eraf en laten drogen.

Knoflookbol uit de oven
Niet schrikken: 1 hele bol per persoon. Haal buitenste velletjes van de bol en snij ongeveer 1 cm van de bovenkant af. Vouw een velletje aluminiumfolie dubbel en zet de bol erop. Scheut mooie olijfolie erover, peper uit de molen en grof zeezout. Verse tijm en half laurierblaadje erbij voor het aroma, maar zonder kan ook. Vouw de folie losjes dicht. Foliepakketje 30 minuten in warme oven van 150 graden. Het hapje is goed wanneer 't zacht is. Warm uitlepelen of op stukje geroosterd brood smeren.
Mmmmmmm...

2 reacties:

Op 4 augustus 2007 om 12:41 , Anonymous Anoniem zei...

He , van die knoflook wist ik niet,maar ik ga het een keertje uitproberen.

Groetjes ...Gee in France

 
Op 6 augustus 2007 om 00:07 , Anonymous Anoniem zei...

Dat "met het teentje naar boven 4 cm in de pot" moet je me nog eens uitleggen. Wordt het een bloem of nieuwe teenyjes?

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage