Aulx
Boeiende taal, dat Frans. Het meervoud van ail is aulx. Knoflook in strengen zie je wel eens onder deze naam op de markten. Een nieuwe oogst komt meestal begin mei op de plank. De stengels zijn dan nog groen, maar je moet wachten tot die geel als stro worden. Hang zo'n streng op een schaduwrijke en koele plek, dan kun je tot de volgende lente vooruit. Maar koop ze niet in de kerstaanbieding, hooguit als versiering of voor ongewenste gasten uit Nederland...

Gepelde knoflook nooit laten verbranden, dat is onsmakelijk, nee gewoon smerig. Gebruik het rauw geperst of in hele dunne plakjes in allerlei gerechten. Teentjes koken kan natuurlijk ook, zonder eerst te pellen. Even met een vork drukken en de puree springt eruit. Overheerlijk.
Bovendien is de beruchte knoflookadem dan een stuk minder. Lekker voor je date vanavond. De uitstoot wordt overigens een stuk draaglijker wanneer je maar veel knoflook eet! Tegengif voor een avondje stappen: tijm, basilicum, munt en vooral peterselie.
Rauwe knoflook die in een gaar gerecht gaat, zoals gebakken aardappeltjes of op een mooi stuk vlees, meng je met peterselie. Wordt ook in potjes als persillade verkocht (mengen met zoute boter voor de slakken).

Knoflookbol uit de oven
Niet schrikken: 1 hele bol per persoon. Haal buitenste velletjes van de bol en snij ongeveer 1 cm van de

Mmmmmmm...
2 reacties:
He , van die knoflook wist ik niet,maar ik ga het een keertje uitproberen.
Groetjes ...Gee in France
Dat "met het teentje naar boven 4 cm in de pot" moet je me nog eens uitleggen. Wordt het een bloem of nieuwe teenyjes?
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage