7 juni 2010

Geldgebrek

Zonder de Romeinse consul Gaius Julius Caesar zou Frankrijk ongetwijfeld een andere geschiedenis hebben gekend. En wellicht zou je dat zelfs voor Nederland kunnen zeggen. Onmiskenbaar heeft de in Rome geboren politicus zijn voetafdruk in West-Europa vooral achtergelaten als veldheer. Toch is de achtergrond van zijn invloed op het ontstaan van een Romeinse cultuur in onze gebieden uiterst triviaal. Niets anders dan persoonlijk geldgebrek was de drijfveer voor een van de meest succesvolle veroveringstochten uit de historie.

Caesar had namelijk een boel denarii uitgegeven om zich tot consul te laten verkiezen en had daarvoor veel schulden gemaakt. Om uit handen van zijn schuldeisers te blijven koos hij voor een buitenlands avontuur. Een oorlog buiten de grenzen, bedoeld om roem maar vooral buit te halen.
De Balkan was het oorspronkelijke doel, maar uiteindelijk trok hij in 58 vC met vier legioenen noordwaarts om de Helveten in de pan te hakken. Zes jaar lang bevocht en onderdrukte hij talloze opstandige stammen in Gallië en wist uiteindelijk in 52 vC een leger van naar schatting 100.000 Galliërs onder bevel van Vercingetorix bij Alesia (een 400 m hoge heuvel in Bourgogne) definitief te verslaan.

Overladen met buit en met Vercingetorix in een kooi trok hij als held Rome weer binnen. Zoveel buit, dat het Romeinse Rijk voor de eerste keer met inflatie werd geconfronteerd. En zoveel heldendom, dat zijn tegenstanders hem in een burgeroorlog meesleepten en op de idus van maart in 44 vC met 22 messteken een einde aan zijn leven maakten.

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage